Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Gestructureerde dialoog – je stem wordt gehoord

A picture
© fotolia.com - Aaron Amat
De gestructureerde dialoog is een discussie tussen jongeren en beleidsmakers over bepaalde onderwerpen, die ervoor moet zorgen dat rekening wordt gehouden met het standpunt van jongeren bij het uitstippelen van het EU-jongerenbeleid.

Hoe kan ik deelnemen?

Je kunt in elk van de 27 EU-landen deelnemen aan een Gestructureerde dialoog. Neem daarvoor contact op met de Jeugdraad in jouw land.

 

Jeugdraden raadplegen in hun eigen land jongeren, jongerenverenigingen en beleidsmakers. De Gestructureerde dialoog is bedoeld voor alle jongeren, ook als ze kansarm zijn of geen deel uitmaken van een organisatie.

 

Wat is daarvan het resultaat?

De resultaten van die raadplegingen in alle EU-landen worden samengebracht in achtergronddocumenten voor de EU-jongerenconferenties, waar jongerenvertegenwoordigers en beleidsmakers samen kunnen werken en een gezamenlijk standpunt in de EU kunnen bepalen. Deze conferenties vinden twee keer per jaar plaats, telkens in het land dat dan EU-voorzitter is.

In het beste geval neemt het gastland de aanbevelingen van de jongerenconferentie over en presenteert deze bij de Raad van de EU. Die kan de aanbevelingen dan opnemen in een resolutie of conclusies.

 

Wat is tot nog toe gebeurd?

De tweede cyclus van de Gestructureerde dialoog is in november 2012 afgerond. De hele cyclus ging over de deelname van jongeren aan de democratie en was verdeeld in drie subthema's die te maken hadden met de prioriteiten van het voorzittende land: jeugd en wereld (Polen), creativiteit en innovatie (Denemarken), sociale inclusie (Cyprus).

 

Structured Dialogue made simple

Gepubliceerd: Vr, 26/04/2013 - 12:22


Tweet Button: 

Gerelateerde links


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!