Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Glasanje je najmoćnije oružje

A picture
© shutterstock.com - LHF Graphics
Jesi li dovoljno star za glasanje? Što znaš o izborima? Glasanje je najviši oblik sudjelovanja koji je dostupan građanima demokratskih društava i pravo koje bi se u potpunosti trebalo iskoristiti.

U demokratskim društvima, vlade se biraju na izborima na kojima građani mogu izabrati između nekoliko kandidata ili političkih stranaka. Glas je službeni izraz tvoje potpore za određenu odluku, kandidata, skupinu kandidata ili stranku. Ovisno o zemlji, obično možeš glasati na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini.
 

U većini zemalja možeš glasati kada navršiš 18 godina, ali kada je pravo glasa prvi puta uspostavljeno dobna je granica bila 21 godina. Sada je Europski forum za mlade pokrenuo kampanju u cijeloj Europi za spuštanje praga za glasanje na 16 godina, vodeći se primjerom Austrije u kojoj je dobna granica 16.
 

Europski izbori

Na izborima za Europski parlament u 2009. glasalo je samo 29% mladih (u dobi između 18 i24 godine), a 50 % njih izjavilo je da nisu dobili dovoljno informacija o izborima. Mladi će imati priliku povećati taj broj na sljedećim izborima za Europski parlament. U svibnju 2014. moći će birati zastupnike za Europski parlament (ZEP) iz svoje zemlje.
 

O izborima možeš više saznati čitajući programe kandidata i razgovarajući s roditeljima ili nastavnicima. Neki kandidati imaju vlastitu stranicu Facebooka na kojoj možeš dobiti odgovore na svoja pitanja. Za sljedeće europske izbore možeš se obratiti Uredu za informiranje Europskog parlamenta.
 

Ako živiš u inozemstvu, možeš svejedno glasati na nacionalnim izborima svoje zemlje, a na izborima za Europski parlament možeš odabrati za koju zemlju želiš glasati. Tvoja glasačka prava u EU-u omogućuju ti da glasaš i da se kandidiraš na općinskim izborima u zemlji u kojoj živiš.
 

Sljedeći puta kada se požališ ili kad smatraš da u društvu nešto nije u redu, zašto ne bi pokušao ili pokušala glasati?

 

Objavljeno: čet, 13/02/2014 - 17:10


Tweet Button: 

Druge korisne poveznice


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!