Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Egy ENSZ-önkéntes élménybeszámolója

A picture
© shutterstock.com - Samuel Borges Photography
A kameruni Marie Dibangue az Egyesült Nemzetek Önkéntesei nevű szervezet munkatársaként Haitin dolgozott, ahol a közösségen belüli erőszak csökkentéséért munkálkodott. Marie az ENSZ Haiti Stabilizációs Misszióján (MINUSTAH) belül a közösségi erőszak csökkentésével (CVR) foglalkozó részleg projektcsoportjának programokért felelős tisztviselője volt.

„2012. május óta dolgozom a MINUSTAH közösségi erőszak csökkentésével foglalkozó részlegénél, a projektcsoport programokért felelős tisztviselőjeként. Olyan projekteket kell kiválasztanom, illetve létrehoznom és fejlesztenem, amelyek a közösségen belüli erőszak visszaszorítását célozzák.

Az ENSZ-önkéntesként végzett munka egyik legizgalmasabb aspektusa az, hogy szerteágazó tevékenységi területeken dolgozom, és többféle módon segítem Haiti lakosságát. Az a tíz figyelemfelkeltő esemény, amelyet szeptember 21-e, a nemzetközi békenap alkalmából rendeztünk, kiváltképp jó alkalom volt erre.

 

A 2012. évi nemzetközi békenap

Az eseményt megelőző két hónapban az én feladatom az volt, hogy koordináljam az előkészületeket – nemcsak a MINUSTAH polgári részlegei és katonai kontingensei között, hanem a békenapi rendezvényeket szervező haiti partnerszervezetekkel is. Egyebek mellett a helyi közösségi szervezetekkel közösen olyan tevékenységeket kell megszerveznünk, amelyek előmozdítják a közösségen belüli párbeszédet arról, hogyan lehet legjobban elősegíteni a békét. Emellett szorosan együttműködtünk a haiti hatóságokkal az eseményekhez kapcsolódó tevékenységek koordinálása céljából. Számos alkalommal részt vettem az ifjúságügy, a sport és a polgári fellépés terén illetékes minisztérium képviselőivel szervezett találkozókon annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb mértékben bevonjuk a fiatalokat a békenapi rendezvényekbe, valamint a Haiti Labdarúgó-szövetség munkatársaival abból a célból, hogy labdarúgó-mérkőzést szervezzünk a MINUSTAH kontingensei, a haiti rendőrség és két helyi labdarúgócsapat között.

A partnereinkkel folytatott kimerítő tervezőmunka után nagy öröm volt látni, milyen nagy sikere volt a nemzetközi békenap alkalmából tartott rendezvényeknek. Az egyik legnépszerűbb esemény a „Mérkőzés a békéért és a biztonságért” elnevezésű egyhetes bajnoki mérkőzéssorozat döntője volt. A sporteseményen a főváros, Port-au-Prince egyik legszegényebb és erőszakos cselekmények által egyik leginkább sújtott városrészének, Cité Soleilnek a kerületeiből származó fiatalok labdarúgó- és kosárlabdacsapatai mérkőztek meg egymással. Szeptember 21-én egy, a közösségi erőszak csökkentését célzó szakképzési projekt kedvezményezettjei helyi gyerekekkel összefogásban fákat ültettek el ugyanitt.

Más partnerekkel is városszerte együttműködtünk a közösségi erőszak csökkentése céljából: kötetlen közösségi fórumokat, valamint hivatalos vitarendezvényeket és műhelybeszélgetéseket szerveztünk a közösségen belüli erőszakról és annak együttes erővel történő felszámolásáról. Sok esemény kulturális tartalmat is kapott: zenével, tánccal, képzőművészeti kiállításokkal és színdarabokkal lendítettük előre a béke ügyét, szeptember 22-én pedig a Champ de Mars-on, a főváros egyik főterén egész napos ünnepségsorozat zajlott.

Nord megyében egy helyi női érdekképviseleti csoporttal együttműködve békemenetet szerveztünk, és nyilvános vitát tartottunk „Az erőszak a fejlődés kerékkötője” címmel.

Mindent egybevéve óriási élmény volt számomra, hogy együtt dolgozhattam haiti és nemzetközi partnereinkkel a nemzetközi békenap alkalmából tartott ünnepi események előkészítésében és megszervezésében, és várakozással tekintek a jövőben megrendezésre kerülő hasonló események elé.”

 

Marie beszámolója az Egyesült Nemzetek Önkéntesei nevű szervezet honlapjának Volunteer Voices (Önkénteseink mondták) rovatában jelent meg.

Közzétéve: k., 16/04/2013 - 10:24


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!