Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

En FN-volontär berättar

A picture
© shutterstock.com - Samuel Borges Photography
Marie Dibangue från Kamerun har jobbat som FN-volontär i Haiti för att minska våldet i samhället. Marie var programansvarig och arbetade för den fredsbevarande styrkan Minustah.

Sedan maj 2012 jobbar jag med den fredsbevarande styrkan Minustah i avdelningen mot samhällsvåld, där jag är programansvarig i projektenheten. Min uppgift är att kartlägga, välja ut och utveckla projekt som kan minska våldet i samhället.

Något av det mest spännande med att jobba som FN-volontär är att få chansen att jobba med olika uppgifter som alla hjälper det haitiska folket på olika sätt. I min roll som samordnare för tio olika evenemang i samband med den internationella fredsdagen den 21 september fick jag just en sådan möjlighet.

 

Internationella fredsdagen 2012

Min uppgift började två månader före fredsdagen och var att samordna evenemangen med andra Minustah-avdelningar och militära grupper och haitiska partner som också hade evenemang den dagen. En viktig uppgift var att jobba med lokala organisationer för att tillsammans ta fram aktiviteter som skulle främja dialogen i samhället om hur man kan arbeta för fred. Dessutom samarbetade vi nära med den haitiska staten för att samordna verksamheter. Jag gick på många möten med ministeriet för ungdomsfrågor, idrott och samhällsmedverkan för att lyfta fram ungdomsfrågor på fredsdagen. Jag träffade också Haitis fotbollsförbund för att planera en fotbollsmatch mellan Minustah-grupper, Haitis poliskår och två lokala fotbollslag.

Efter all planering med de olika parterna är jag glad att den internationella fredsdagen blev ett så lyckat evenemang. En av höjdpunkterna var finalen i turneringen ”Match för fred och säkerhet” mellan fotbolls- och basketlag med ungdomar från olika delar av Cité Soleil, ett av de fattigaste områdena i Port-au-Prince. I samma område, den 21 september, planterade barn träd tillsammans med deltagarna i ett projekt för yrkesutbildning.

I olika delar av staden samarbetade andra organisationer med vår avdelning och höll informella forum och formella debatter och workshoppar för att diskutera våldet och hur man tillsammans kan jobba för fred. Många av evenemangen hade kulturinslag för att främja fred genom musik, dans, utställningar och teater. Ett särskilt firande ägde rum den 22 september på Marsfältet (Champ de Mars), ett av de största torgen i huvudstaden.

På norra Haiti arrangerade vi tillsammans med en kvinnogrupp en fredsmarsch och en bred offentlig torgdebatt på temat ”Våld hämmar utvecklingen”.

Det var en fantastisk erfarenhet att samarbeta med haitiska och internationella partner för att fira den internationella fredsdagen och jag ser fram emot att jobba med liknande evenemang i framtiden.

 

Marie är en av de FN-volontärer som berättar som sina erfarenheter.

Publicerad: Tis, 16/04/2013 - 10:24


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Behöver du hjälp eller råd?

Fråga oss!