Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Μια εθελόντρια του ΟΗΕ μεταφέρει την εμπειρία της

A picture
© shutterstock.com - Samuel Borges Photography
Η Marie Dibangue (από το Καμερούν) εργάστηκε ως εθελόντρια του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της βίας στην Αϊτή. Η Marie ήταν υπεύθυνη προγράμματος στο αρμόδιο τμήμα της MINUSTAH για την καταπολέμηση της βίας.

Υπηρετώ στο αρμόδιο τμήμα της MINUSTAH για την καταπολέμηση της βίας (CVR) από τον Μάιο του 2012, ως υπεύθυνη προγράμματος στην αντίστοιχη μονάδα. Ο ρόλος μου μέχρι στιγμής είναι να εντοπίζω, να επιλέγω και να καταρτίζω πιθανά σχέδια που αποσκοπούν στη καταπολέμηση της βίας στο εσωτερικό των διαφόρων κοινοτήτων.

Ένα από τα πράγματα που συναρπάζουν περισσότερο τους εθελοντές του ΟΗΕ είναι ότι τους δίνεται η ευκαιρία να ασχοληθούν με διάφορες δραστηριότητες, οι οποίες σκοπό έχουν να βοηθήσουν τον λαό της Αϊτής με ποικίλους τρόπους. Το γεγονός ότι υπήρξα συντονίστρια δέκα διαφορετικών εκδηλώσεων του CVR  για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης, στις 21 Σεπτεμβρίου, μου έδωσε ακριβώς αυτή τη δυνατότητα.

 

Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης 2012

Ο ρόλος μου, εδώ και δύο μήνες, συνίσταται στο να συντονίζω τις διάφορες εκδηλώσεις όχι μόνο με άλλα τμήματα και στρατιωτικές μονάδες της MINUSTAH, αλλά και με εταίρους της Αϊτής που διοργανώνουν εκδηλώσεις την ίδια μέρα. Μία από τις προτεραιότητες ήταν να συνεργαστώ με τοπικές οργανώσεις, ώστε να αναπτυχθούν από κοινού δραστηριότητες που προωθούν τον διάλογο σε τοπικό επίπεδο για την εξεύρεση μέσων προαγωγής της ειρήνης. Επιπλέον, είχαμε στενή συνεργασία με τις αρχές της Αϊτής προκειμένου να συντονίσουμε τις δραστηριότητές μας. Παρακολούθησα πολλές συνεδριάσεις στο Υπουργείο Νεολαίας, Αθλητισμού και Δράσης των Πολιτών (MJSAC) για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των νέων στις εκδηλώσεις της Ημέρας, καθώς και στην Αϊτινή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FFH) για τη διοργάνωση ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ στρατιωτικών μονάδων της MINUSTAH, της Εθνικής Αϊτινής Αστυνομίας και δύο τοπικών ομάδων.

Μετά από εντατικό προγραμματισμό σε συνεργασία με όλους τους εταίρους, ένιωσα ιδιαίτερη ικανοποίηση για την επιτυχία που σημείωσε η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης. Μια από τις πιο δημοφιλείς εκδηλώσεις ήταν ο τελικός πρωταθλήματος με τίτλο «Αγώνας για την Ειρήνη και την Ασφάλεια» στη Cité Soleil, μία από τις πιο προβληματικές περιοχές του Πορτ-ο-Πρενς, μεταξύ ομάδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ με τη συμμετοχή νέων από διάφορες γειτονιές. Επίσης, στις 21 Σεπτεμβρίου, δικαιούχοι επαγγελματικής κατάρτισης του CVR φύτεψαν δέντρα μαζί με παιδιά της περιοχής.

Σε πολλά μέρη της πόλης, άλλοι εθελοντές συνεργάστηκαν με το CVR για τη διοργάνωση ανεπίσημων τοπικών φόρουμ και επίσημων δημόσιων συζητήσεων και σεμιναρίων, προκειμένου να αρχίσει ένας διάλογος για τη βία στην κοινωνία και για το πώς θα μπορούσαν όλοι μαζί να συνεργαστούν υπέρ της ειρήνης. Πολλές από τις εκδηλώσεις περιελάμβαναν πολιτιστικά δρώμενα για την προώθηση της ειρήνης μέσω της μουσικής, του χορού, του θεάτρου και εκθέσεων καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένης και μιας ημέρας εκδηλώσεων στο Champ de Mars, μία από τις κυριότερες πλατείες της πρωτεύουσας, στις 22 Σεπτεμβρίου.

Στο βόρειο τμήμα της Αϊτής, το CVR συντόνισε επίσης μια τοπική ομάδα γυναικών για την πραγματοποίηση πορείας ειρήνης και ευρείας δημόσιας συζήτησης σε πλατεία της πόλης με θέμα «Η βία τροχοπέδη για την ανάπτυξη».

Γενικά, ήταν μια εξαιρετική εμπειρία για μένα να συνεργαστώ τόσο με εταίρους της Αϊτής όσο και με διεθνείς εταίρους για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης και ανυπομονώ να εργαστώ ξανά για παρόμοιες εκδηλώσεις στο μέλλον.

 

Η εμπειρία της Marie αποτελεί μία από τις Μαρτυρίες εθελοντών (Volunteer Voices) του ΟΗΕ.

Δημοσιεύθηκε Τρ, 16/04/2013 - 10:22
Τελευταία ενημέρωση Παρ, 14/02/2014 - 11:49Info for young people in the western balkans

Χρειάζεσαι βοήθεια ή συμβουλή;

Ρωτησε μαΣ!