Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

Izkušnje prostovoljke ZN

A picture
© shutterstock.com - Samuel Borges Photography
Marie Dibangue iz Kameruna si je v okviru projekta Prostovoljci ZN prizadevala za zmanjševanje nasilja v skupnosti na Haitiju. Marie je bila programska referentka v projektni enoti oddelka za zmanjševanje nasilja v skupnosti misije Združenih narodov na Haitiju (MINUSTAH).

Od maja 2012 delam kot programska referentka projektne enote oddelka za zmanjševanje nasilja v skupnosti v okviru misije ZN na Haitiju (MINUSTAH). Moja naloga je, da poiščem, izberem in razvijem projekte, s katerimi bi zmanjšali nasilje v lokalnih skupnostih.

Prostovoljci ZN lahko pridobijo izkušnje pri različnih dejavnostih, s katerimi želi ZN pomagati Haitijcem. V okviru mednarodnega dne miru 21. septembra sem koordinirala pripravo desetih različnih dogodkov, s čimer sem pridobila dragocene izkušnje.

 

Mednarodni dan miru 2012

Delo, ki sem ga začela dva meseca vnaprej, je zajemalo usklajevanje z drugimi oddelki misije MINUSTAH in vojaškimi enotami, pa tudi s haitijskimi partnerji, ki so organizirali dogodke. Med prednostnimi nalogami je bilo sodelovanje z lokalnimi organizacijami, s katerimi smo skupaj pripravili dejavnosti za spodbujanje dialoga v skupnosti in iskanje načinov za širitev miru. Pri usklajevanju dejavnosti smo tesno sodelovali s haitijsko vlado. Udeležila sem se številnih sestankov na ministrstvu za mlade, šport in civilne pobude, saj smo želeli mlade kar se da vključiti v dan miru. S haitijsko nogometno zvezo smo organizirali nogometno tekmo med predstavniki misije MINUSTAH, haitijske policije in dvema lokalnima nogometnima kluboma.

Po napornem načrtovanju z vsakim od partnerjev sem bila vesela uspeha mednarodnega dneva miru. Med najpopularnejšimi dogodki je bilo finale tedenskega prvenstva z naslovom „Tekma za mir in varnost“ med nogometnimi in košarkaškimi ekipami mladih iz različnih sosesk Cité Soleila, enega najranljivejših delov Port-au-Princea. Na istem območju so 21. septembra udeleženci našega projekta poklicnega usposabljanja skupaj z otroci iz soseske sadili drevesa.

Po vsem mestu so drugi partnerji skupaj z našim oddelkom vodili neformalne lokalne forume ter formalne razprave in delavnice, s katerimi so želeli spodbuditi razpravo o nasilju v skupnosti ter načinih sodelovanja za dosego miru. Številni dogodki so vsebovali tudi kulturni vidik, saj smo želeli mir predstaviti tudi skozi glasbo, ples, umetniške razstave in gledališče. 22. septembra je na enem glavnih trgov prestolnice, Champ de Mars, potekala tudi celodnevna prireditev.

Na severnem delu Haitija je naš oddelek skupaj s krajevno žensko skupino organiziral mirovni pohod in veliko javno razpravo na glavnem trgu pod naslovom „Nasilje je ovira za razvoj“.

Zame je bilo sodelovanje s haitijskimi in mednarodnimi partnerji pri organizaciji mednarodnega dneva miru čudovita izkušnja in veselim se podobnih dogodkov v prihodnosti.

 

Mariejino pričevanje je del projekta ZN Pričevanja prostovoljcev.

Objavljeno: tor, 16/04/2013 - 10:22


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebuješ pomoč ali nasvet?

možnosti Vprašaj nas!