Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

YK-vapaaehtoinen kertoo kokemuksistaan

A picture
© shutterstock.com - Samuel Borges Photography
Kamerunilainen Marie Dibangue työskenteli YK:n vapaaehtoisena väkivallan vähentämiseen tähtäävissä hankkeissa Haitissa. Marie oli YK:n MINUSTAH-operaation väkivallan torjuntaosaston (CVR) virkamiehenä.

Olen työskennellyt MINUSTAHin CVR-osaston hankeyksikön ohjelmavirkamiehenä toukokuusta 2012 alkaen. Tehtäviini kuuluu sellaisten hankkeiden valitseminen ja kehittäminen, joiden avulla voidaan vähentää väkivaltaisuutta paikallisyhteisöissä.

Hienoimpia puolia YK-vapaaehtoisena työskentelyssä on se, että saa tehdä työtä erilaisten hankkeiden parissa, joilla autetaan haitilaisia monin tavoin. Esimerkiksi kansainvälisenä rauhanpäivänä 21.9. toimin kymmenen tapahtuman yhteyshenkilönä.

 

Kansainvälinen rauhanpäivä 2012

Aloitin rauhanpäivän valmistelut jo kahta kuukautta aikaisemmin. Koordinoin MINUSTAHin ja sotilaallisten joukko-osastojen toimien lisäksi myös tapahtumaan osallistuvien haitilaisten yhteistyökumppanien toimia. Yhtenä tavoitteena oli tehdä työtä paikallisyhteisöjä edustavien järjestöjen kanssa ja kehittää yhdessä toimia, joilla edistetään rauhaa rakentavaa vuoropuhelua. Teimme myös tiivistä yhteistyötä Haitin viranomaisten kanssa toimien koordinoimiseksi. Minulla oli paljon kokouksia nuoriso- ja urheiluasioista ja kansalaistoiminnasta vastaavan ministeriön (MISAC) kanssa, jotta saimme mahdollisimman paljon nuoria mukaan tapahtumaan, sekä Haitin jalkapalloliiton (FFH) kanssa, kun suunnittelimme jalkapallo-ottelua MINUSTAHin joukko-osastojen, Haitin poliisivoimien ja kahden paikallisyhteisön joukkueen välillä.

Pitkän suunnitteluvaiheen jälkeen olin todella iloinen, kun rauhanpäivän tapahtumat onnistuivat hyvin. Suosituimpia tapahtumia oli jalkapallo- ja koripallofinaali, joka pelattiin viikon kestäneen turnauksen lopuksi. "Rauhan ja turvallisuuden ottelun" joukkueissa pelasi nuoria Cité Soleil'sta, joka kuuluu Port-au-Princen köyhimpiin ja rauhattomimpiin alueisiin. Samalla seudulla CVR:n ammatillisen koulutushankkeen vapaaehtoistyöntekijät istuttivat paikallisten lasten kanssa puita kansainvälisenä rauhanpäivänä.

CVR ja sen yhteistyökumppanit järjestivät myös eri puolilla kaupunkia epämuodollisia foorumeita ja virallisempia keskusteluja ja työpajoja, joissa pohdittiin yhdessä keinoja saada väkivaltaisuus loppumaan. Kulttuuria ei unohdettu vaan tapahtumiin sisältyi myös musiikki-, tanssi- ja teatteriesityksiä sekä taidenäyttelyitä. Pääkaupungin keskeisellä Champ de Mars -aukiolla puolestaan juhlittiin 22.9.

Haitin pohjoisosassa CVR teki yhteistyötä paikallisen naisryhmän kanssa ja järjesti rauhanmarssin ja suuren yleisökeskustelun kaupunginaukiolla aiheesta "väkivalta kehityksen esteenä".

Oli suurenmoinen kokemus tehdä yhteistyötä haitilaisten ja kansainvälisten kumppanien kanssa kansainvälisen rauhanpäivän tapahtumien tiimoilta, ja olen hyvin kiinnostunut toimimaan vastaavanlaisissa tehtävissä tulevaisuudessakin.

 

Volunteer Voices -sivuilla voi tutustua Marien kertomuksen lisäksi muidenkin YK-vapaaehtoisten kokemuksiin.

Julkaistu: Ti, 16/04/2013 - 10:15


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Tarvitsetko apua tai neuvoja?

Ota yhteyttä