Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Volonterka UN-a dijeli svoje iskustvo

A picture
© shutterstock.com - Samuel Borges Photography
Marie Dibangue (iz Kameruna) radila je kao službenik UNV-a za smanjenje nasilja u zajednici u Haitiju. Marie je bila programski djelatnik u projektnoj jedinici Odjela za smanjenje nasilja u zajednici, MINUSTAH

Radila sam s Odjelom za smanjenje nasilja u zajednici MINUSTAH (CVR) od svibnja 2011. kao programski djelatnik u projektnoj jedinici. Moja je uloga bila utvrditi, odabrati i razviti moguće projekte koji imaju za cilj smanjiti naselje u zajednicama.
 

Jedna od najuzbudljivijih stvari kod volontiranja za UN jest imati priliku sudjelovati u različitim aktivnostima kojima se pomaže Haićanima na brojne načine. Tu sam priliku imala kao središnja točka deset odvojenih događanja CRV-a kojima se obilježavao Dan mira 21. svibnja.  
 

Međunarodni dan mira 2012.

Dva mjeseca prije, moja uloga bila je koordinirati ne samo odjele MINUSTAH-a i vojne postrojbe već i surađivati s haićanskim partnerima koji su taj dan nastupali. Jedan je prioritet bio raditi s lokalnim organizacijama na razvoju aktivnosti kojima će se promicati dijalog u zajednici o načinima poticanja mira. Osim toga, blisko smo surađivali s haićanskom državom na koordinaciji aktivnosti. Odlazila sam na mnoge sastanke u Ministarstvo mladih, sporta i građanskih inicijativa (MJSCA) kako bi mlade što više uključila u taj dan te sam s Haićanskim nogometnim savezom (FFH) planirala nogometnu utakmicu između MINUSTAH-a, haićanske policije i dva tima u lokalnoj zajednici.  
 

Nakon mnogo planiranja sa svakim partnerom, bila sam oduševljena uspjehom Međunarodnog dana mira. Jedno od najvažnijih događanja bilo je finale prvenstva pod nazivom „Utakmica za mir i sigurnost“ između nogometnih i košarkaških timova mladih iz različitih dijelova u Cité Soleil, jedne od najkrhkijih zona u gradu Port-au-Prince. Na istom su se mjestu, 21. rujna, korisnici iz projekata CVR-a za lokalno osposobljavanje pridružili lokalnoj djeci u sadnji cvijeća.
 

Drugi partneri u cijelom gradu surađivali su sa CVR-om na organizaciji neformalnih foruma i službenih rasprava i radionica u cilju poticanja rasprava o nasilju u zajednici i tome kako raditi na ostvarivanju mira. Većina događanja uključivala je kulturne elemente za promicanje mira glazbom, plesom, izložbama umjetnika i kazalištem, uključujući dan proslave 22. rujna u Champ de Mars, jednom od glavnih javnih trgova u glavnom gradu.
 

U sjevernoj pokrajini Haitija, CVR je koordinirao s lokalnom skupinom žena marš za mir i veliku javnu raspravu na trgu na temu „Nasilje je hendikep za razvoj“.
 

Općenito je to bilo izvrsno iskustvo biti uključen s Haićanima i međunarodnim partnerima u proslavu Međunarodnog dana mira i veselim se raditi na sličnim događajima u budućnosti. 
 

Marieino svjedočenje jedan je od Volonterskih glasova.

Objavljeno: pet, 14/02/2014 - 11:48


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!