Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Miért érdemes az európai önkéntes szolgálatot választani?

A picture
© iStockphoto.com - skynesher
A külföldön, hazádtól esetleg távoli országban végzett európai önkéntes szolgálat kitartást és odaadást igényel. Ne dönts elhamarkodottan: tervezz előre, és gondold át, hogy mit is jelent ez a fajta elkötelezettség – így nem veszted majd el könnyen a lelkesedésed, és el tudod kerülni az esetleges csalódást!

Mielőtt elköteleznéd magad az európai önkéntes szolgálat mellett, néhány fontos kérdést feltétlenül tisztáznod kell magadban:

  • Milyen személyes motiváció vezérel? A projekthez kapcsolódó feladataid elvégzését mindvégig segíteni fogja, ha ezt nem téveszted szem elől.
  • Mely területen szeretnél hozzájárulni a közös erőfeszítéshez? Mindenkinek vannak személyes érdeklődési területei – ha őszinte vagy magaddal, és tudatosan ilyen területet választasz, sokkal könnyebb lesz a munka.
  • Milyen hosszú időre vagy hajlandó elkötelezni magad? (Itt nemcsak a szolgálati időt kell figyelembe venned, hanem a keresésre, az előkészületekre, az adminisztratív teendőkre, a képzésre és a szolgálat teljesítését követő follow-up tevékenységekre fordított időt is.)
  • Mennyi időt tudsz fordítani önkéntes tevékenységre?

Ne egy országra összpontosíts – bővítsd ki a keresést egy teljes régióra. Mérlegeld, hogy a projekt révén milyen ismereteket szeretnél elsajátítani. Ne feledd: az európai önkéntes szolgálat nem tekinthető sem állásnak, sem szakmai gyakorlatnak, sem pedig humanitárius missziónak, külföldi nyelvtanfolyamnak vagy nyári tábornak!

 

Mások így látták

„Kihívás volt elutazni egy idegen, esős országba, ahol minden ismeretlen volt számomra, még a nyelv is. Nagy örömömre szolgált, hogy megálltam a helyem. Sokat tanultam, még többet is, mint amire számítottam. A projekt során alkalmam volt különböző területeken dolgozni: segítettem a rászorulóknak, eseményeket és programokat szerveztem, együttműködtem más önkéntesekkel, statisztikákat állítottam össze, segítettem naprakésszé tenni a szervezet honlapját stb.”

A francia Agathe Friquet 22 éves volt, amikor 2010 júliusa és 2011 júniusa között részt vett az európai önkéntes szolgálat projektjében. Az írországi Dublinban található Backlane Hostel hajléktalanszállón dolgozott, melyet a Depaul Trust alapítvány üzemeltet.

 

Ha már rátaláltál a Neked megfelelő projektre

Szerezd be az összes rendelkezésre álló információt az általad kiszemelt projektről és a fogadó országról, főképp akkor, ha korábban még sosem éltél külföldön, vagy ha távoli helyről van szó. Minden kérdésedet tisztázd a küldő/fogadó/koordináló szervezettel. Ha további felvilágosításra van szükséged, lépj kapcsolatba saját országod illetékes nemzeti ügynökségével, a végrehajtó ügynökséggel, illetve a kelet-európai és kaukázusi térségért, az euromediterrán térségért és Délkelet-Európáért felelős regionális SALTO Forrásközpontokkal.

Közzétéve k., 16/04/2013 - 09:54
Utolsó frissítés sze., 17/04/2013 - 10:12


Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!