Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Varför välja EVS?

A picture
© iStockphoto.com - skynesher
Att åka på ett EVS-projekt utomlands får inte vara ett lättvindigt beslut. Om du tar tid på dig att fundera och planera i förväg så minskar du risken att bli besviken.

Innan du anmäler dig till den europeiska volontärtjänsten (EVS) bör du fundera över följande frågor:

  • Varför vill jag engagera mig? Svaret hjälper dig med motivationen under projektets gång.
  • Inom vilket område vill jag jobba? Vi har alla våra intressen, så var realistisk och ärlig mot dig själv.
  • Hur mycket tid kan jag lägga ner totalt (för att hitta ett projekt, förberedelser, pappersarbete, utbildning, själva uppdraget och uppföljning)?
  • Hur mycket tid har jag?

Tänk inte på ett specifikt land, utan snarare på en region. Välj projekt utifrån vad du vill lära dig. Men kom ihåg: ett volontäruppdrag är varken ett jobb, en praktikplats, ett humanitärt uppdrag, en språkkurs eller en semester!

 

Vad säger andra?

”Det var en utmaning att åka till ett grönt och regnigt land där jag inte kände till någonting, inte ens språket. Jag är glad att jag klarade det. Jag lärde mig till och med mer än förväntat. Jag hade väldigt stor frihet i mina projekt och arbetade med olika saker: jag umgicks med de boende, höll i aktiviteter och evenemang, jobbade med andra volontärer, sammanställde statistik, uppdaterade organisationens webbplats m.m.”

Agathe Friquet från Frankrike var 22 när hon deltog i ett EVS-projekt mellan juli 2010 och juni 2011. Hon jobbade på Backlane Hostel, ett härbärge för hemlösa i Dublin på Irland som drivs av Depaul-stiftelsen.

 

Om du redan har hittat ett projekt...

Samla all information som finns om landet och projektet, särskilt om det är din första utlandserfarenhet eller om du ska åka långt bort. Fråga de medverkande organisationerna om allt du undrar över. Om du behöver mer information kan du kontakta programkontoret i ditt land, genomförandeorganet  eller Saltos informationscentrum för projekt i Östeuropa och Kaukasien, Europa-Medelhavsområdet och sydöstra Europa.

Publicerad Tis, 16/04/2013 - 09:53
Senaste uppdatering Ons, 17/04/2013 - 10:12


Länkar


Info for young people in the western balkans

Behöver du hjälp eller råd?

Fråga oss!