Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Waarom Europees vrijwilligerswerk?

A picture
© iStockphoto.com - skynesher
Besluit niet zomaar mee te doen aan een Europees vrijwilligersproject. Als je goed nadenkt, plant en gemotiveerd blijft, is de kans op een teleurstelling veel kleiner.

Voordat je meedoet aan de Europese Vrijwilligersdienst, moet je jezelf een paar vragen stellen:

  • Wat is mijn persoonlijke motivatie? Deze helpt je als je aan het werk bent.
  • Op welk terrein wil ik graag een bijdrage leveren? We hebben allemaal persoonlijke interesses; wees dus realistisch en eerlijk tegenover jezelf.
  • Hoe lang wil ik me ergens voor inzetten? Vergeet niet dat je ook tijd nodig hebt om een project te vinden en je voor te bereiden, voor administratie, opleiding, het werk zelf en de follow-up.
  • Hoeveel tijd kan ik vrijmaken?

Richt je niet op een specifiek land, maar eerder op een regio. Ga na wat jij van een project wilt leren. Niet vergeten: Europees vrijwilligerswerk is geen baan of stage, geen arbeidsbemiddeling, humanitaire hulpverlening of talencursus en zeker geen vakantie!

 

Hoor het eens van een ander

"Het was een uitdaging om naar een ander, groen en regenachtig land te gaan waar ik niets en niemand kende, niet eens de taal. Maar ik heb het gered! Ik heb meer geleerd dan ik had verwacht. Ik kon zelf mijn projecten kiezen en dus heb ik verschillende dingen gedaan: gasten opvangen, activiteiten en evenementen organiseren, met andere vrijwilligers werken, statistieken bijhouden, de website van de organisatie onderhouden enz."

Agathe Friquet uit Frankrijk was 22 jaar toen ze van juli 2010 tot juni 2011 Europees vrijwilligerswerk deed. Ze werkte in Backlane Hostel, een van de daklozencentra van Depaul Trust in Dublin (Ierland).

 

Als je een project gevonden hebt

Zoek zoveel mogelijk informatie over het land en het project, vooral als dit je eerste ervaring met wonen en werken in het buitenland is of als je naar een afgelegen gebied gaat. Je kunt al je vragen stellen aan de uitzendende organisatie en/of de gastorganisatie van je project. Als je meer informatie nodig hebt, kun je contact opnemen met je nationale agentschap, het uitvoerend agentschap of een van de regionale SALTO-centra voor Oost-Europa en de Kaukasus, de Euro-Mediterrane regio en Zuidoost-Europa.

Gepubliceerd: Di, 16/04/2013 - 09:52


Tweet Button: 

Gerelateerde links


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!