Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Γιατί να γίνω εθελοντής σχεδίου ΕΕΥ;

A picture
© iStockphoto.com - skynesher
Το να πάει κανείς σε μια άλλη χώρα ως εθελοντής σχεδίου ΕΕΥ δεν είναι μια απόφαση που λαμβάνεται εύκολα. Αν διαθέσετε λίγο χρόνο για να σκεφθείτε, να προγραμματίσετε και να ενδιαφερθείτε πραγματικά, η πιθανότητα να απογοητευθείτε θα είναι πολύ μικρότερη!

Προτού δεσμευθείτε για Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία (EVS/ΕΕΥ), θα πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας ορισμένα ερωτήματα:

  • Ποια είναι τα προσωπικά μου κίνητρα; Αυτό θα σας δώσει μεγαλύτερη ώθηση για να ολοκληρώσετε το έργο σας.
  • Σε ποιον τομέα θέλω να προσφέρω; Όλοι έχουμε τα ενδιαφέροντά μας, συνεπώς φανείτε ρεαλιστές και ειλικρινείς με τον εαυτό σας.
  • Για πόσο διάστημα είμαι έτοιμος/η να δεσμευτώ; (Αυτό περιλαμβάνει την εξεύρεση σχεδίου, την προετοιμασία, τη διαχείριση, την κατάρτιση, την ίδια την παρεχόμενη υπηρεσία και την περαιτέρω παρακολούθησή της)
  • Πόσο ελεύθερο χρόνο έχω;

Μην επικεντρώνεστε σε μια συγκεκριμένη χώρα, αλλά κυρίως σε μια περιοχή. Δείτε τα σχέδια με κριτήριο το τι θα θέλατε να μάθετε. Προσοχή! Η ΕΕΥ δεν είναι θέση εργασίας, πρακτική άσκηση, θέση απασχόλησης για απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, ανθρωπιστική αποστολή, μαθήματα γλώσσας ή διακοπές!

 

Τι λένε άλλοι εθελοντές

“Δεν ήταν εύκολο για μένα να πάω σε μια ξένη χώρα όπου βρέχει συνέχεια και για την οποία δεν ήξερα τίποτα, ούτε καν τη γλώσσα. Χαίρομαι όμως που τα κατάφερα. Έμαθα μάλιστα πολύ περισσότερα από όσα φανταζόμουν. Είχα την ελευθερία να επιλέγω τους τομείς στους οποίους ήθελα να εργαστώ, όπως: να βρίσκομαι στο πλευρό των άστεγων, να διοργανώνω δραστηριότητες και εκδηλώσεις, να εργάζομαι με άλλους εθελοντές, να καταρτίζω στατιστικές, να βοηθώ στην επικαιροποίηση του ιστότοπου της οργάνωσης κ.λπ."

Η Agathe Friquet από τη Γαλλία ήταν 22 ετών όταν συμμετείχε σε σχέδιο ΕΕΥ από τον Ιούλιο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2011. Εργάστηκε στο Backlane Hostel, ένα από τα κέντρα αστέγων του Depaul Trust’s στο Δουβλίνο (Ιρλανδία).

 

Εάν έχετε ήδη ένα σχέδιο …

Συγκεντρώστε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη χώρα και το σχέδιο, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για την πρώτη σας εμπειρία σε άλλη χώρα ή αν σκοπεύετε να μεταβείτε σε μια απομακρυσμένη γεωγραφική περιοχή. Μη διστάσετε να θέσετε όλες τις ερωτήσεις σας στην οργάνωση αποστολής/υποδοχής/συντονισμού του σχεδίου σας. Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον εθνικό σας φορέα, τον εκτελεστικό οργανισμό  ή τα περιφερειακά κέντρα πόρων SALTO για χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και του Καυκάσου, της ευρωμεσογειακής περιοχής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Δημοσιεύθηκε Τρ, 16/04/2013 - 09:50
Τελευταία ενημέρωση Τετ, 17/04/2013 - 10:10


Σχετικοί σύνδεσμοι


Info for young people in the western balkans

Χρειάζεσαι βοήθεια ή συμβουλή;

Ρωτησε μαΣ!