Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

Udeležba v EVS

A picture
© iStockphoto.com - skynesher
Odločitev o sodelovanju na projektu EVS v tujini naj bo dobro premišljena. Če si vzameš čas za načrtovanje in poskrbiš, da ohraniš svojo motivacijo, bo verjetnost razočaranja manjša.

Preden se dokončno odločiš za sodelovanje v Evropski prostovoljni službi (EVS), najprej premisli o naslednjih vprašanjih:

  • Kaj je moja notranja motivacija za ta projekt? Če veš, kaj te žene, ti bo to pomagalo vztrajati do konca projekta.
  • Kateremu področju se želim posvetiti? Zanimajo nas različne stvari, bodi realističen in iskren do sebe.
  • Koliko časa sem pripravljen nameniti projektu? To zajema iskanje projekta, pripravo na projekt, administrativne korake, usposabljanje, samo delo in oceno po projektu.
  • Koliko časa imam na razpolago?

Ne omeji se na eno samo državo, ampak raje izberi regijo. Projekte izbiraj tudi na podlagi tega, kar se želiš naučiti. Zavedati se moraš, da EVS ni nič od naslednjega: ni služba, delovna praksa, pripravništvo, humanitarna misija, jezikovni tečaj niti počitnice!

 

Izkušnje prostovoljcev

„Zame je bil izziv, ko sem se odločila oditi v tujo deželo, zeleno in deževno, o kateri nisem vedela nič, niti znala njenega jezika. Zelo sem vesela, da mi je uspelo. Naučila sem se več, kot sem pričakovala. Pustili so mi proste roke pri izbiri dela, zato sem opravljala različne naloge: preživljala sem čas z uporabniki storitve, organizirala aktivnosti in dogodke, delala z drugimi prostovoljci, pripravljala statistične podatke, pomagala pri posodobitvi spletišča organizacije itd.“

Francozinja Agathe Friquet je pri 22 letih sodelovala v projektu EVS. Od julija 2010 do junija 2011 je delala v hostlu Backlane, enem od dublinskih zavetišč za brezdomce pod okriljem organizacije Depaul Trust.

 

Po izbiri projekta

Pred odhodom se čim bolj pozanimaj o državi gostiteljici in o projektu, zlasti če boš prvič prebival v tujini ali če se odpravljaš na oddaljen kraj. Z vprašanji se lahko obrneš tudi na pošiljajočo/gostiteljsko/usklajevalno organizacijo projekta. Dodatne informacije lahko dobiš tudi pri nacionalni agenciji, izvajalski agenciji ali v regionalnem centru SALTO (za države Vzhodne Evrope in Kavkaza, Sredozemlja in Jugovzhodne Evrope).

Objavljeno tor, 16/04/2013 - 09:49
Zadnja sprememba sre, 17/04/2013 - 10:09


Sorodne povezave


Info for young people in the western balkans

Potrebuješ pomoč ali nasvet?

možnosti Vprašaj nas!