Европейски младежки портал
Информация и възможности за млади хора в Европа

Защо Европейската доброволческа служба?

A picture
© iStockphoto.com - skynesher
Решението за участие в проект на Европейската доброволческа служба в чужбина не е лесно. Ако отделите достатъчно време за размисъл, планирате предварително и запазите мотивацията си, вероятността да бъдете разочаровани е много по-малка!

Преди да поемете ангажимент с Европейската доброволческа служба, трябва да си зададете няколко въпроса:

  • Каква е личната ми мотивация? Тя ще поддържа вашият ентусиазъм по време на изпълнението на проекта.
  • В каква област искам да се ангажирам? Всички ние имаме лични интереси, така че бъдете реалист и верен на себе си.
  • За какъв период съм готов да се ангажирам? (Това включа намирането на проект, подготовката, уреждането на административните формалности, обучението, изпълнението на самия проект и последващите действия.)
  • С колко време разполагам?

Не се насочвайте към определена държава, а по-скоро към регион. Разглеждайте проектите, мислейки за това, което искате да научите. Запомнете: ангажиментът ви с Европейската доброволческа служба не е работа, стаж, командировка, хуманитарна мисия, езиков курс или почивка!

 

Какво казват другите

„Беше истинско предизвикателство да се преместя в чужда, зелена и дъждовна страна, в която не познавах нищо, дори езика. Радвам се, че го направих. Научих повече, отколкото очаквах. Имах голяма свобода по отношение на проектите и работих в различни области: прекарване на време с хората в приюта, организация на дейности и прояви, работа с другите доброволци, изготвяне на статистика, помощ за актуализацията на уебсайта на организацията и др.“

Агат Фрике от Франция е на 22 години, когато взема участие в проект на Европейската доброволческа служба от юли 2010 г. до юни 2011 г. Тя работи в Беклейн хостел, един от приютите за бездомни в Дъблин (Ирландия) на организацията Depaul Trust.

 

Ако вече имате проект…

Съберете цялата налична информация за страната, в която отивате, и за проекта, особено ако за пръв път ще живеете в чужда страна или ако отивате на много отдалечено място. Не се колебайте да зададете всички ваши въпроси на изпращащата, приемащата или координиращата организация по проекта. Ако ви е необходима допълнителна информация, свържете се с вашата национална агенция, с изпълнителната агенция за младежта или с ресурсните центрове „SALTO“ за Източна Европа и Кавказ, Евро-средиземноморския регион и Югоизточна Европа.

Публикувана на вт, 16/04/2013 - 09:38
Последна актуализация ср, 17/04/2013 - 09:54


Връзки по темата


Info for young people in the western balkans

Нуждаете се от експертна помощ или съвет?

Задайте въпрос!