Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Zašto EVS?

A picture
© iStockphoto.com - skynesher
Odlazak na projekt EVS-a u drugu zemlju nije odluka koju trebaš olako donijeti. Ako uzmeš vremena za razmišljanje, planiraš unaprijed i ostaneš motiviran, manje je vjerojatno da ćeš se razočarati za vrijeme trajanja projekta!

Prije nego što se obvežeš na sudjelovanje u Europskoj volonterskoj službi (EVS), moraš si postaviti nekoliko pitanja:

  • Koja je moja motivacija? To će ti služiti kao unutarnji poticaj dok traje projekt.
  • Za koje područje da se opredijelim? Svi imamo osobne interese i zato budi realističan i iskren prema sebi.
  • Koliko dugo sam se spreman posvetiti? (To uključuje traženje projekta, pripremu, administraciju, osposobljavanje, trajanje same službe i praćenje)
  • Koliko imam vremena?

Nemoj se usredotočiti na određenu zemlju nego na regiju. Promatraj projekte iz perspektive onoga što želiš naučiti. Zapamti: EVS nije posao ili stažiranje, humanitarna misija, tečaj jezika ili odmor! 

Što drugi kažu

„Bilo je teško preseliti se u stranu, zelenu i kišnu zemlju u kojoj nisam ništa znala, čak ni jezik. Sretna sam što sam uspjela. Naučila sam više nego što sam očekivala. Imala sam slobodu u biranju projekta pa sam radila na različitim temama: boravila s korisnicima usluga organizirala aktivnosti i događanja, radila s drugim volonterima, radila statistiku, pomagala ažurirati web stranicu organizacije itd.“

Agathe Friquet iz Francuske imala je 22 godine kad je sudjelovala u projektu EVS-a od srpnja 2010. do lipnja 2011.  Radila je u hostelu Backlane, jednom od skloništa za beskućnike Depaul Trusta u Dublinu (Irska).


Ako već imaš projekt...

Prikupi sve dostupne informacije o zemlji i projektu, posebno ako ti je to prvo iskustvo života u drugoj zemlji ili ako ideš na udaljenu lokaciju. Nemoj oklijevati sva pitanja poslati organizaciji pošiljatelju ili organizaciji domaćinu. Ako ti je potrebno više informacija, pokušaj se obratiti svojoj nacionalnoj agenciji, Izvršnoj agenciji  ili regionalnim centrima SALTO-a za istočnu Europu i Kavkaz, Euro-mediteransku regiju i jugoistočnu Europu.

Objavljeno: pet, 14/02/2014 - 11:44


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!