Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Önkéntes munka Európában

A picture
Az önkéntesség fontos szerepet játszik Európában, de a helyzetkép országonként különbözik. Ha érdekel a téma, olvasd el tájékoztatónkat: körképet nyújtunk az önkéntes munka általános jellemzőiről, illetve előnyeiről és hátulütőiről, és írásunkból megtudhatod azt is, hányan és mely korosztályok tagjai végeznek önkéntes tevékenységet Európában.

Mit is jelent az, hogy önkéntesség?

Az Európai Ifjúsági Fórum szerint egy tevékenység csak akkor tekinthető önkéntesnek, ha:

  • az érintett személy azt saját szabad akaratából, idejének és energiájának ráfordításával olyan célok megvalósítása érdekében végzi, amelyek mások és az egész társadalom javát szolgálják,
  • az érintett személy nem részesül anyagi ellenszolgáltatásban (bár a tevékenységhez közvetlenül kapcsolódó kiadások visszatéríthetők),
  • az érintett személy ezt a tevékenységet nem profitorientált célból, elsősorban civilszervezet munkatársaként végzi, ami biztosíték arra, hogy nem anyagi vagy pénzbeli nyereség motiválja,
  • a kérdéses tevékenység nem a fizetett munkavállalás helyettesítésére vagy kiváltására szolgál.

 

Önkéntesség az EU-ban

Az önkéntes munka története minden európai országban más és más. Egyes országokban régre nyúló hagyománya van az önkéntességnek, míg máshol még gyerekcipőben jár vagy gyakorlatilag nem is létezik ez a fajta tevékenység. Egy 2007-es Eurobarometer-felmérés szerint tízből három európai végez saját bevallása szerint valamilyen önkéntes munkát. Egyes becslések szerint a 15 évesnél idősebb európai polgárok mintegy 23%-a, azaz összesen 92–94 millió személy önkénteskedik EU-szerte. Az utóbbi tíz évben mindent egybevéve nőtt az aktív önkéntesek és önkéntes szervezetek száma az Európai Unióban.

Az Európai Bizottság 2011-et az önkéntesség európai évének nyilvánította, elismerve ezzel az önkéntes tevékenységekben részt vevő mintegy 100 millió európai polgár erőfeszítéseit. Az önkéntesség európai éve azt a célt szolgálja továbbá, hogy megkönnyítse az önkéntes munkavállalást, és Európa-szerte javítsa annak minőségi feltételeit.

A Bizottság ezenfelül azon munkálkodik, hogy előmozdítsa és népszerűsítse az önkéntességet a fiatalok körében, kiváltképp a más országokban történő önkéntes munkavállalást. Az európai önkéntes szolgálat a legismertebb program, melynek keretében az európai fiatalok önkéntes munkát tudnak vállalni külföldön.

 

Önkéntes munkát vállaló fiatalok

2007-ben a 15–29 év közötti fiatalok száma 96 millió volt az EU-ban. Az ebbe a korosztályba tartozók száma azonban nem oszlik meg egyenletesen az egyes országok között. A legfiatalabb népességgel Írország, Ciprus, Szlovákia és Lengyelország rendelkezik, míg a legkevesebb fiatal Dániában, Németországban és Olaszországban él.

Ezek a különbségek az önkéntességben is visszatükröződnek. A fiatalok körében az önkéntes munka a kelet-európai országokban (például Bulgáriában, a Cseh Köztársaságban, Lengyelországban, Lettországban, Litvániában, Romániában, Szlovákiában és Szlovéniában), valamint Spanyolországban a legnépszerűbb. Szlovákiában például az önkéntes munkát vállalók 70%-a 30 év alatti, Lengyelországban pedig a fiatal önkéntesek száma megháromszorozódott 2001 és 2005 között. A nyugat-európai országokban az önkéntes munkavállalás minden korosztályban hasonló mértékű.

Köztudomású, hogy az önkéntességet erőteljesen befolyásolja az egyes országok és közösségek történelme, kultúrája és politikai élete is, de a hagyományokat együttes erővel meg tudjuk változtatni, és Európa-szerte növelni tudjuk az önkéntesség elfogadottságát és népszerűségét. Sokan anélkül vesznek részt önkéntes tevékenységben, hogy ennek tudatában lennének: pl. kisegítenek a helyi sportegyesület munkájában, segítenek bevásárolni egy-egy idős lakótársuknak, vagy közös erdei, vízparti szemétgyűjtési akcióban vesznek részt az iskola vagy más intézmény szervezésében. A sportegyesületi és a szabadtéri tevékenységek egyébként az önkéntes munka fő területei Európában, melyek után az oktatási intézményeknél, illetve a művészeti, zenei vagy kulturális egyesületeknél végzett önkéntes tevékenységek következnek.

Közzétéve: k., 16/04/2013 - 12:05


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!