Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Voluntariat în Europa

A picture
Activităţile de voluntariat joacă un rol important în Europa, dar situaţia diferă de la o ţară la alta. Aflaţi mai multe despre voluntariatul european: ce activităţi se desfăşoară, câte persoane se implică şi ce vârste au.

Definiţia voluntariatului

Potrivit Forumului European de Tineret, o activitate intră în sfera voluntariatului dacă:

  • este desfăşurată de o persoană, din proprie iniţiativă şi implică alocarea de timp şi energie în vederea realizării unor acţiuni de care beneficiază societatea în ansamblu
  • este neplătită (deşi cheltuielile direct legate de activitatea respectivă pot fi rambursate)
  • vizează o cauză non-profit, este promovată iniţial de o organizaţie neguvernamentală şi, prin urmare, nu este motivată de câştigul material sau financiar
  • nu este utilizată pentru a înlocui munca plătită.

 

Voluntariatul în UE

Istoria voluntariatului european variază de la o ţară la alta. În timp ce unele ţări au o tradiţie mai îndelungată în materie de voluntariat, în altele sectorul este slab dezvoltat sau se află încă într-o fază incipientă. Potrivit unui sondaj Eurobarometru din 2007, trei europeni din zece au declarat că participă la activităţi de voluntariat. Se estimează că numărul total al voluntarilor europeni se ridică la 92 - 94 de milioane de adulţi (23% din persoanele cu vârsta de peste 15 ani). În ultimii zeci ani, în UE a crescut numărul de voluntari şi de organizaţii de voluntariat.

În 2011, Comisia Europeană  a lansat Anul european al voluntariatului, în semn de recunoaştere a eforturilor depuse de cei aproximativ 100 de milioane de voluntari europeni. În acelaşi timp, Anul şi-a propus să faciliteze accesul celor interesaţi la acţiuni de voluntariat şi să amelioreze calitatea acestora.

Comisia face tot posibilul pentru a îmbunătăţi şi promova voluntariatul în rândul tinerilor, în special pentru a încuraja voluntariatul transfrontalier. Serviciul European de Voluntariat este cel mai cunoscut program pe care îl au la dispoziţie tinerii care doresc să participe la acţiuni de voluntariat în străinătate.

 

Tinerii şi voluntariatul

În 2007, UE număra 96 de milioane de tineri între 15 şi 29 de ani. Aceştia nu erau însă distribuiţi în mod egal la nivelul statelor membre. Printre ţările cu cele mai tinere populaţii se aflau Irlanda, Cipru, Slovacia şi Polonia, în timp ce la polul opus se găseau Danemarca, Germania şi Italia.

Aceste diferenţe se reflectă  şi în structura voluntariatului. În Spania şi în ţările din Europa de Est (Bulgaria, Republica Cehă, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slavocia şi Slovenia) acţiunile de voluntariat atrag în special populaţia tânără. În Slovacia, de exemplu, 70% din voluntari au mai puţin de 30 de ani, iar în Polonia numărul voluntarilor tineri s-a triplat între 2001 şi 2005. În ţările din Europa de Vest, voluntarii provin din toate categoriile de vârstă.

Suntem conştienţi de faptul că voluntariatul este puternic influenţat de istoria, politica şi cultura unei comunităţi, dar tradiţiile se pot schimba, iar acţiunile de voluntariat  pot fi mai bine promovate în Europa. Poate că în anumite situaţii aţi fost voluntar fără să vă daţi seama: aţi dat o mână de ajutor clubului sportiv din localitate, aţi venit în sprijinul unei persoane în vârstă din cadrul comunităţii dumneavoastră sau aţi participat la colectarea deşeurilor dintr-o pădure sau de pe o plajă. Activităţile sportive şi în aer liber sunt sectoarele care atrag cei mai mulţi voluntari europeni, fiind urmate de educaţie, artă, muzică, asociaţii culturale.

Publicat M, 16/04/2013 - 11:57
Ultima actualizare L, 13/01/2020 - 21:24


Linkuri conexe


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!