Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Arbetsläger – en intensiv insats

A picture
© shutterstock.com - mangostock
Har du hört talas om arbetsläger? Var inte rädd, det handlar inte om tvångsarbete! Om du är över 18 kan det vara en enorm chans för dig att hjälpa till samtidigt som du får ta del av andra kulturer och traditioner.

Ett arbetsläger består av 8–20 volontärer från cirka fem olika länder. Tillsammans arbetar de med ett lokalt projekt under två till fyra veckor. Lägren anordnas av lokala samhällen, fredsorganisationer, miljögrupper, solidaritetsgrupper, aktionsgrupper, frivilligorganisationer och andra som är intresserade av hur en internationell grupp kan bidra till deras samhälle. Det här är ett utmärkt sätt att få nya vänner, arbeta med ett meningsfullt projekt och öka förståelsen för andra kulturer. Men tänk på att det inte är något semesterläger!

 

För mig var det en mycket positiv erfarenhet. Jag fick ofta se hur väl människorna i värdlandet tog emot utlänningar och folk från andra kulturer. En höjdpunkt var när jag blev hembjuden till lokala volontärer. Jag fick till och med vara med på ett bröllop i en by. Vi hade kanske tur som fick jobba med mycket aktiva och engagerade lokala volontärer från värdorganisationen… Vi lärde oss mycket om Azerbajdzjans kultur och de var i sin tur intresserade av våra länder och av oss.”

Carol Crabtree var volontär i Azerbajdzjan 2002

 

Vad får du göra?

Du förväntas arbeta cirka 30 timmar i veckan med uppgifter som bidrar till lokalsamhället eller miljön. Ni jobbar tillsammans på landsbygden eller i städer, och i regel behöver du inte några särskilda kunskaper. Lokalbefolkningen deltar ofta i projekten. På fritiden kan du koppla av, laga mat, umgås och åka på utflykter med andra volontärer och lokalbefolkningen.

Du bör vara beredd att bo och jobba med andra under enkla förhållanden. Arbetet kan vara tungt, men roligt och givande. I regel får du mat och uppehälle, så du behöver bara betala för resan, anmälningsavgiften till den organisation som skickar ut dig och lite fickpengar.

Publicerad Mån, 15/04/2013 - 16:32
Senaste uppdatering Mån, 17/08/2015 - 12:46


Länkar


Info for young people in the western balkans

Behöver du hjälp eller råd?

Fråga oss!