Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Önkéntestáborok – dolgozz és tanulj!

A picture
© shutterstock.com - mangostock
Ever heard of work camps? Don’t worry, there is no forced labour involved! If you are over 18 it can be a great Táborban biztos voltál már – hát önkéntestáborban? Ha elmúltál 18 éves, az önkéntestábor kiváló lehetőség arra, hogy támogass egy olyan közösséget, ahol elkel a segítség, miközben megismered a helyi kultúrát és az ott élő emberek életét, szokásait.

Az egyes önkéntestáborokban 8–20 nemzetközi – általában öt különböző országból jött – önkéntes dolgozik együtt, hogy egy 2–4 hétig tartó projekt keretében segítséget nyújtson a helyi közösségnek. A táborokat a fogadó országban tevékenykedő békeszervezetek, környezetvédő csoportok, szolidaritási szervezetek, közösségi aktivisták, nonprofit egyesületek és más olyan helyi csoportok szervezik, amelyek azt várják ettől a fajta nemzetközi együttműködéstől, hogy az pozitív hatást fog gyakorolni a közösség életére. A résztvevők számára a táborok páratlan alkalmat kínálnak arra, hogy nemes célokat szolgáló projektekben vegyenek részt, tágítsák látókörüket és közben életre szóló barátságokat kössenek. Ne feledd azonban, hogy az önkéntestáborok nem szünidei táborok. Csak akkor jelentkezz, ha tisztában vagy a tábor és a projekt céljaival, és azokat magadénak érzed!

 

„Én rendkívül pozitív tapasztalatokat szereztem. Nagyon sokszor tanúja voltam annak, hogy a bennünket fogadó ország népe mennyire vendégszeretően bánik az idegenekkel és a más kultúrából származó emberekkel. Helyi önkéntestársaim nemegyszer vendégül láttak otthonaikban, sőt meghívást kaptam egy falusi esküvőre is! Bizonyára szerencsénk is volt, mert a fogadó szervezet helyi önkéntesei nagyon lelkesen végezték a munkájukat... Sokat tanultunk az azeri kultúráról, és az azeriek is nagy érdeklődést mutattak irántunk és hazánk iránt.”

Carol Crabtree önkéntesként dolgozott Azerbajdzsánban 2002-ben

 

Mit fogok ott csinálni?

Az önkéntestábor résztvevőinek körülbelül heti 30 órát kell dolgozniuk, és olyan tevékenységeket kell végezniük, amelyek a helyi közösség javát, illetve a környezet védelmét szolgálják. Ez rendszerint olyan, a résztvevők által együtt – vidéki vagy városi környezetben – végzett munkát jelent, amely semmilyen különleges készséget, szaktudást nem igényel. A helyi lakosok is gyakran részt vesznek a projektekben. Szabadidődben pihenhetsz, beszélgethetsz és együtt főzhetsz társaiddal, valamint eseményeken és kirándulásokon vehetsz rész más önkéntesekkel és a helyi közösség tagjaival.

Ne feledd, hogy olyan helyen fogsz élni és dolgozni, amelyet gyakran alacsony komfortszint jellemez, és a munka, bár érdekes és tartalmas, néha igen megerőltető. A Téged szerződtető szervezet rendszerint biztosít szállást és ellátást, így csak az utazást és a jelentkezési díjat kell fizetned, továbbá némi költőpénzről kell gondoskodnod.

Közzétéve h., 15/04/2013 - 16:32
Utolsó frissítés p., 14/08/2015 - 16:40


Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!