Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Κατασκηνώσεις εργασίας: εστίασε τις προσπάθειές σου!

A picture
© shutterstock.com - mangostock
Έχετε ακούσει για τις κατασκηνώσεις εργασίας; Μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται για καταναγκαστικά έργα! Εάν είστε 18 ετών και άνω, οι κατασκηνώσεις αυτές μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία για να βοηθήσετε μια τοπική κοινότητα που έχει ανάγκη ανακαλύπτοντας παράλληλα την κουλτούρα και τα έθιμά της.

Κατασκήνωση εργασίας είναι μια ομάδα 8-20 εθελοντών από πέντε περίπου διαφορετικές χώρες, οι οποίοι συνεργάζονται ώστε να βοηθήσουν μια τοπική κοινότητα για διάστημα 2-4 εβδομάδων. Οι κατασκηνώσεις αυτές διοργανώνονται από τις τοπικές κοινότητες, από ειρηνευτικές οργανώσεις, περιβαλλοντικές ομάδες, ομάδες αλληλεγγύης, ομάδες κοινοτικής δράσης, μη κερδοσκοπικές ενώσεις, ή άλλους φορείς που ενδιαφέρονται για την απήχηση που μπορεί να έχει μια διεθνής ομάδα σε τοπικό επίπεδο. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε νέους φίλους, να φέρετε εις πέρας ένα σημαντικό έργο και να κατανοήσετε καλύτερα τις ανάγκες των άλλων. Προσοχή όμως! Οι κατασκηνώσεις εργασίας δεν είναι κατασκηνώσεις διακοπών, γι' αυτό σκεφθείτε καλά προτού αποφασίσετε!

 

Η εμπειρία μου ήταν πολύ θετική. Είχα πολλές ευκαιρίες να διαπιστώσω πόσο φιλόξενοι ήταν οι κάτοικοι αυτής της χώρας με τους ξένους και τα άτομα διαφορετικής κουλτούρας. Είχα πολλές  προσκλήσεις από τους ντόπιους εθελοντές, και έλαβα ακόμα και πρόσκληση σε γάμο που έγινε σε ένα χωριό! Ήμασταν ιδιαίτερα τυχεροί που βρήκαμε πολύ δραστήριους και πρόθυμους ντόπιους εθελοντές από τη διοργανώτρια οργάνωση … Μάθαμε πολλά για τον πολιτισμό των Αζέρων και ανακαλύψαμε ότι και αυτοί ενδιαφέρονται για μας και τις χώρες μας.»

Η Carol Crabtree ήταν εθελόντρια στο Αζερμπαϊτζάν το 2002

 

Τι θα κάνετε;

Σε μια κατασκήνωση εργασίας, οι εθελοντές εργάζονται περίπου 30 ώρες την εβδομάδα σε δραστηριότητες που είναι προς όφελος της τοπικής κοινότητας ή του περιβάλλοντος. Πρόκειται συνήθως για εργασίες σε αγροτικές ή αστικές περιοχές, οι οποίες δεν απαιτούν ιδιαίτερες δεξιότητες. Συχνά συμμετέχουν και οι ντόπιοι στις εργασίες αυτές. Τον ελεύθερο χρόνο σας μπορείτε να ξεκουραστείτε, να ετοιμάζετε γεύματα ή να συζητάτε, καθώς και να λαμβάνετε μέρος σε διάφορες δραστηριότητες και εκδρομές μαζί με τους κατοίκους και τους άλλους εθελοντές.

Θα πρέπει να είστε σε θέση να ζείτε και να εργάζεστε με συλλογικό τρόπο σ' ένα περιβάλλον όπου οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι πάντα εύκολες και όπου η εργασία μπορεί να είναι κουραστική, αλλά ταυτόχρονα ευχάριστη και ανταποδοτική. Συνήθως, σας παρέχεται τροφή και στέγη. Θα χρειαστεί μόνο να καλύψετε τα έξοδα ταξιδίου σας, το τέλος αίτησης για τη διοργανώτρια οργάνωση καθώς και κάποια χρήματα για τα καθημερινά σας έξοδα.

Δημοσιεύθηκε Δευ, 15/04/2013 - 16:27
Τελευταία ενημέρωση Παρ, 14/08/2015 - 16:31


Σχετικοί σύνδεσμοι


Info for young people in the western balkans

Χρειάζεσαι βοήθεια ή συμβουλή;

Ρωτησε μαΣ!