Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Taberele de lucru – concentraţi-vă eforturile!

A picture
© shutterstock.com - mangostock
Aţi auzit de taberele de lucru? Nu vă faceţi griji, nu au nicio legătură cu munca forţată! Dacă aveţi peste 18 ani, aceste tabere vă permit să veniţi în sprijinul unei comunităţi, oferindu-vă, în acelaşi timp, şansa de a-i înţelege cultura şi obiceiurile.

O tabără de lucru reuneşte între 8 şi 20 de voluntari internaţionali, provenind din cel puţin 5 ţări, care lucrează împreună, pentru a ajuta o comunitate locală, în cadrul unui proiect cu durata de 2-4 săptămâni. Taberele sunt organizate de comunităţi locale, de organizaţii neguvernamentale sau de menţinere a păcii, de asociaţii fără scop lucrativ sau de alte organisme care sunt conştiente de impactul pe care un grup internaţional îl poate avea asupra comunităţii. Tabăra de lucru este ocazia ideală de a vă face prieteni noi, de a participa la realizarea unui proiect constructiv şi de a înţelege mai bine contextul internaţional. Nu uitaţi însă că taberele de lucru nu sunt tabere de vacanţă! Gândiţi-vă bine înainte de a pleca!

 

„Experienţa mea a fost una foarte plăcută. Am văzut cât de deschişi pot fi oamenii din ţara gazdă faţă de străini şi faţă de alte culturi. Am fost invitaţi în casele unor voluntari locali şi chiar am participat la o nuntă într-un sat! Am avut norocul de a lucra cu voluntari foarte activi şi entuziaşti din cadrul organizaţiei gazdă. Am aflat multe lucruri despre cultura azeră şi am simţit că şi localnicii sunt interesaţi de ţările noastre”.

Carol Crabtree, voluntar în Azerbaidjan în 2002

 

Ce veţi face?

Într-o tabără de lucru, se aşteaptă ca voluntarii să muncească în jur de 30 de ore pe săptămână, participând la acţiuni în folosul comunităţii sau al mediului. Este vorba, în general, de muncă în zone rurale sau urbane, care nu necesită competenţe speciale. La proiecte participă şi localnici. În timpul liber puteţi să vă relaxaţi, să gătiţi, să discutaţi sau să mergeţi în excursii alături de ceilalţi voluntari sau de alţi membri ai comunităţii.

Trebuie să vă obişnuiţi cu ideea că veţi locui într-un spaţiu colectiv, în care condiţiile sunt destul de simple, iar munca poate fi obositoare, dar şi amuzantă totodată. Masa şi cazarea sunt, de regulă, asigurate. Veţi avea însă nevoie de bani de buzunar şi va trebui să achitaţi costurile de deplasare şi taxa de înscriere pe lângă organizaţia care vă trimite în misiune.

Publicat L, 15/04/2013 - 16:22
Ultima actualizare L, 17/08/2015 - 12:43


Linkuri conexe


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!