Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Työleirit

A picture
© shutterstock.com - mangostock
Työleireissä on kyse on vapaaehtoistyöstä, ei pakkotyöstä! Työleireillä yli 18-vuotiaat vapaaehtoiset voivat tehdä työtä paikallisyhteisön hyväksi ja tutustua sen kulttuuriin ja tapoihin.

Työleirille osallistuu yleensä enintään parikymmentä kansainvälistä vapaaehtoista eri maista. Leiri kestää noin 2-4 viikkoa. Leirejä isännöivät esimerkiksi paikallisyhteisöt, rauhanjärjestöt, ympäristöryhmät, solidaarisuusryhmät, toimintaryhmät ja muut voittoa tavoittelemattomat järjestöt ja tahot. Leirit tarjoavat hyvän tilaisuuden saada uusia ystäviä ja kansainvälistyä samalla kun tehdään arvokasta työtä. Älä kuitenkaan unohda, että työleiri ei tarkoita lepolomailua. Mieti siis etukäteen, oletko tosiaan valmis tarttumaan työhön.

 

Kokemukseni oli erittäin myönteinen. Minulla oli paljon hyviä tilaisuuksia nähdä, miten vieraanvaraisia ja avoimia paikalliset ihmiset saattoivat olla vieraille ja toisesta kulttuuripiiristä tuleville. Huippuhetkiä oli, kun paikalliset vapaaehtoiset kutsuivat kotiinsa ja pääsin jopa vieraaksi maalaishäihin. Meillä oli varmaankin hyvää onnea siinä, että meitä isännöinyttä järjestöä edustaneet paikalliset vapaaehtoiset olivat hyvin aktiivisia ja innostuneita. Opimme paljon Azerbaidžanin kulttuurista ja paikalliset olivat hyvin kiinnostuneita meistä ja meidän kotimaistamme.

Carol Crabtree oli vapaaehtoisena Azerbaidžanissa vuonna 2002

 

Mitä leirillä tehdään

Työleirillä vapaaehtoisten odotetaan tekevän työtä noin 30 tuntia viikossa paikallisyhteisöä tai ympäristöä edistävissä hankkeissa. Työtä voidaan tehdä kaupungissa tai maaseudulla mutta yleensä kyse on tehtävistä, jotka eivät edellytä mitään erityistaitoja. Myös paikalliset asukkaat osallistuvat usein työhön. Vapaa-aika kuluu rentoutuessa, ruokaa laittaessa ja jutellessa, ja lisäksi järjestetään yhteisiä aktiviteetteja ja retkiä.

Työleirille lähtevän on syytä varautua yhteisölliseen elämään ja työntekoon. Elinolot ovat usein hyvin yksinkertaiset ja työ voi olla raskasta. Samalla se kuitenkin on myös hauskaa ja palkitsevaa. Ruoat ja majoitus tarjotaan yleensä järjestäjien puolesta, joten työleiriläisen tarvitsee huolehtia ainoastaan matkakuluistaan, hakuprosessin yhteydessä järjestäjille maksettavasta maksusta ja taskurahoistaan.

Julkaistu Ma, 15/04/2013 - 16:21
Päivitetty viimeksi Pe, 14/08/2015 - 16:36


Linkit


Info for young people in the western balkans

Tarvitsetko apua tai neuvoja?

Ota yhteyttä