Европейски младежки портал
Информация и възможности за млади хора в Европа

Работни лагери – съсредоточете усилията си!

A picture
© shutterstock.com - mangostock
Чували ли сте някога за работни лагери? Не се безпокойте, не става въпрос за принудителен труд! Ако сте на възраст над 18 години, това може да е страхотна възможност за вас да помогнете на нуждаеща се общност, като същевременно научите за нейната култура и обичаи.

Работните лагери представляват групи от 8 до 20 доброволци от около пет различни страни от цял свят, които работят заедно в помощ на местна общност по проект за 2—4 седмици. Домакини на лагерите са местни общности, организации за мир, екологични групи, групи по солидарност, групи за действия в общността, асоциации с идеална цел и други, които се интересуват от въздействието, което може да окаже една международна група върху тяхната общност. Тези лагери са чудесен начин за намиране на нови приятели, осъществяване на значим проект и обогатяване на разбирането ви за света. Не забравяйте, че работните лагери не са лагери за отдих, така че бъдете сигурни, че искате да участвате в тях поради точните причини!

 

„Опитът ми бе много положителен. Имах много възможности да видя колко гостоприемни могат да бъдат хората в тези държави към непознати и хора от различна култура. Сред най-хубавите ми преживявания са посещенията в домовете на местни доброволци, както и покана за сватба в селото! Имахме щастието да бъдем в група с много активни и способни местни доброволци от организацията домакин…Научихме много за азерската култура, а домакините ни проявиха голям интерес към нашите страни и към самите нас.“

Карол Крабтри е доброволец в Азербайджан през 2002 г.

 

Какво ще правите?

На работен лагер от доброволците се очаква да работят около 30 часа на седмица и да извършват дейности в полза на местната общност или околната среда. Тези дейности обикновено включват кооперативен труд в селски или градски райони, който не изисква специални умения. Местни жители често участват в проектите. В свободното си време можете да си почивате, да готвите, докато си говорите с другите доброволци или с хората от местната общност, както и да излизате или да ходите на екскурзии заедно с тях.

Трябва да сте подготвени да живеете и работите в общност, където често условията на живот са скромни, а работата може да е доста уморителна, но забавна и удовлетворителна. Обикновено ви се предоставя жилище и храна, така че ще са ви нужни средства само за покриване на пътните разходи, таксата за кандидатстване на изпращащата организация и за джобни.

Публикувана на пон, 15/04/2013 - 16:18
Последна актуализация пет, 14/08/2015 - 16:22


Връзки по темата


Info for young people in the western balkans

Нуждаете се от експертна помощ или съвет?

Задайте въпрос!