Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Hogyan válasszunk az önkéntesmunka-lehetőségek közül?

A picture
© shutterstock.com - mangostock
A siker kulcsa az, hogy az általad választott önkéntes tevékenység összhangban legyen a készségeiddel, az érdeklődéseddel és azzal, hogy mikor és mennyi ideig tudsz önkéntes munkát végezni. Ha mindezt alaposan mérlegelted, máris elkezdhetsz keresni az érdekes kihívásokat ígérő, színvonalas lehetőségek között.

Az önkéntes munka értékes tapasztalatok forrása és életre szóló élmény lehet, de mivel a lehetőségek széles tárháza áll rendelkezésre, fontos, hogy körültekintően, megfelelő szempontok szerint válassz a kínálatból. Az, hogy milyen élményeket szerzel, egész életedre meghatározhatja az önkéntességről alkotott véleményedet.

Ezért ha az önkéntesség mellett döntesz, elsőként tisztázd magadban a következő kérdéseket:

  • Mik a céljaim és az elvárásaim?
  • Mennyi időt tudok fordítani önkéntes tevékenységre?
  • Milyen jellegű feladatokat szeretnék végezni?
  • Milyen készségeim vannak?

 

Egy kis utánajárás

Sok különböző lehetőség közül választhatsz az interneten, hiszen rengeteg szervezet tárt karokkal várja a fiatal önkénteseket. Fontos azonban utánanézned, hogy ezek a szervezetek megbízhatók-e. Több száz olyan webhely van, amelyeket fiktív vagy már nem létező szervezetek hoztak létre, vagy amelyek valójában nem azzal foglalkoznak, ami a honlapjukon olvasható. Az önkéntes tevékenységről szóló weboldalak helyet biztosítanak ugyan ilyen jellegű álláshirdetéseknek, ám nem vállalnak felelősséget a hirdetést elhelyező szervezetek hitelességéért.

Mindebből az következik, hogy mindig ajánlatos alaposan tájékozódnod az általad kiszemelt szervezetről: látogass el a honlapjára, és lépj kapcsolatba a munkatársaival; alkoss teljes képet a szervezet önkéntességi programjáról, általános küldetéséről és tevékenységeiről. A megbízható szervezetek egyáltalán nem fogják kifogásolni ezt a fajta megkeresést, és segíteni fognak Neked abban is, hogy felvedd a kapcsolatot korábbi önkéntesekkel.

Ne feledd azt sem, hogy türelemre és kitartásra lesz szükséged: az, hogy megbízható szervezetről van szó, önmagában nem biztosíték arra, hogy egy csapásra minden elvárásod teljesül. Nem biztos, hogy az az önkéntes tevékenység, amelyről mások dicshimnuszokat zengnek, Neked is el fogja nyerni a tetszésed: könnyen lehet, hogy az adott munkakör egyáltalán nem való Neked, miközben tucatnyi más lehetőség van, amely összhangban van az igényeiddel és az elképzeléseiddel.

Közzétéve h., 15/04/2013 - 13:04
Utolsó frissítés h., 16/12/2019 - 16:44


Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!