Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Hur väljer jag en bra volontärplats?

A picture of volunteers shaking hands
© shutterstock.com - mangostock
För att du ska få ut så mycket som möjligt av volontärarbetet bör du först fundera över vilken verksamhet som passar dina kunskaper och intressen och den tid du kan avvara. Sedan kan du börja leta efter en volontärplats.

Att jobba som volontär kan bli en oförglömlig och givande erfarenhet, men det är viktigt att du väljer rätt bland alla möjligheter. Dina personliga erfarenheter kan påverka hur du ser på volontärarbete i allmänhet.

Så innan du bestämmer dig bör du svara på följande frågor:

  • Vad har jag för mål och förväntningar?
  • Hur mycket tid kan jag avvara?
  • Vilken typ av uppgifter vill jag ha?
  • Vilken kompetens kan jag erbjuda?

 

Läs på i förväg

Du hittar en mängd olika volontärmöjligheter på internet – det finns många organisationer som skulle bli tacksamma för din hjälp. Men du bör kontrollera att organisationerna är seriösa. Det finns hundratals webbplatser för organisationer som inte längre finns, aldrig har funnits eller inte gör det de påstår sig göra. Även om du ser en annons på en särskild volontärsida är det ingen garanti för att organisationen bakom annonsen är trovärdig.

Du bör alltså alltid kontrollera organisationen. Gå inte bara in på webbplatsen utan kontakta också personalen för att ta reda på vad organisationen arbetar för och hur dess volontärprogram ser ut. Seriösa organisationer kommer att svara på dina frågor utan problem och hjälpa dig att kontakta tidigare volontärer.

Tänk på att även om den verksamhet du valt verkar perfekt och drivs av en seriös organisation så kan det ta tid innan allt fungerar ordentligt. Ha tålamod! Alla volontärjobb passar inte för alla, men du hittar alltid något som passar dina behov och förväntningar.

Publicerad Mån, 15/04/2013 - 13:03
Senaste uppdatering Fre, 18/09/2020 - 16:03


Länkar


Info for young people in the western balkans

Behöver du hjälp eller råd?

Fråga oss!