Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Hoe kies je passend vrijwilligerswerk?

A picture
© shutterstock.com - mangostock
Vrijwilligerswerk wordt alleen een succes als je het kunt, interessant vindt en als het in je leven in te passen valt. Met dat in je achterhoofd kun je serieus op zoekt gaan.

Vrijwilligerswerk kan een onvergetelijke en leerzame ervaring zijn, maar het is wel belangrijk dat je een goede keuze maakt. Als jij een prettige ervaring hebt, is dat positief voor het beeld van vrijwilligerswerk in het algemeen.

Dus als je besloten hebt vrijwilliger te worden, dan moet je jezelf eerst afvragen:

  • Wat is mijn doel en wat zijn mijn verwachtingen?
  • Hoeveel tijd kan ik vrijmaken?
  • Wat voor taken zou ik graag op mij nemen?
  • Welke talenten heb ik?

 

Controleer de achtergrond

Op internet is heel veel vrijwilligerswerk te vinden en heel wat organisaties staan te trappelen om hulp. Maar ga eerst na of deze organisaties wel te vertrouwen zijn. Er zijn honderden websites van organisaties die niet meer bestaan, die nooit hebben bestaan of die ander werk doen dan zij beweren. Zelfs als je een advertentie vindt op een erkende website, dan nog moet je je realiseren dat die website niet verantwoordelijk is voor de informatie die andere organisaties erop zetten.

Kortom, je moet altijd navraag doen naar een organisatie, niet alleen online, maar ook door te praten met medewerkers, uit te zoeken wat de organisatie wil bereiken en hoe hun vrijwilligersprogramma werkt. Betrouwbare organisaties zullen al je vragen open beantwoorden en je in contact brengen met vrijwilligers die je zijn voorgegaan.

Zelfs als je passend vrijwilligerswerk in een betrouwbare organisatie hebt gekozen, kan het even duren voordat alles soepel loopt. Vaak heb je geduld nodig. Niet al het vrijwilligerswerk past bij iedereen. Als een bepaalde taak niet ideaal is voor jou, kan het best zijn dat tientallen andere taken wel aansluiten bij jouw behoeften en verwachtingen.

Gepubliceerd Ma, 15/04/2013 - 13:02
Laatste wijziging Ma, 16/12/2019 - 16:44


Gerelateerde links


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!