Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Πώς να επιλέξετε μια καλή ευκαιρία για εθελοντισμό

A picture
© shutterstock.com - mangostock
Το κλειδί της επιτυχίας είναι να επιλέξετε μια ευκαιρία που να ανταποκρίνεται στις δεξιότητες, τα ενδιαφέροντά σας και τον χρόνο που διαθέτετε. Από τη στιγμή που θα καθορίσετε το πλαίσιο αυτό, μπορείτε να αρχίσετε να ψάχνετε για μια ευκαιρία ποιότητας.

Ο εθελοντισμός μπορεί να είναι μια πολύτιμη και αξέχαστη εμπειρία, αλλά, με τόσες πολλές δυνατότητες που προσφέρονται, έχει ιδιαίτερη σημασία να προσέξετε την επιλογή που θα κάνετε. Η ποιότητα της εμπειρίας σας μπορεί να είναι καθοριστική για το πώς αντιλαμβάνεστε τον εθελοντισμό εν γένει.

Έτσι, από τη στιγμή που θα αποφασίσετε να ασχοληθείτε με τον εθελοντισμό, το πρώτο πράγμα που πρέπει να αναρωτηθείτε είναι:

  • Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προσδοκίες μου;
  • Πόσο χρόνο έχω στη διάθεσή μου;
  • Τι είδους καθήκοντα θα ήθελα να αναλάβω;
  • Ποιες δεξιότητες μπορώ να προσφέρω;

 

Ελέγξτε το ιστορικό των οργανώσεων

Στο Διαδίκτυο θα βρείτε πολλές και διάφορες δυνατότητες, καθώς υπάρχουν πολλές οργανώσεις που έχουν ανάγκη τη βοήθειά σας. Ωστόσο, θα πρέπει να σιγουρευθείτε ότι οι οργανώσεις αυτές είναι αξιόπιστες. Υπάρχουν εκατοντάδες ιστότοποι για οργανώσεις που έχουν πάψει να υπάρχουν, που δεν υπήρξαν ποτέ ή που απλά δεν κάνουν αυτό που ισχυρίζονται ότι κάνουν. Ακόμα και αν δείτε μια διαφήμιση σε έναν ιστότοπο αφιερωμένο αποκλειστικά στον εθελοντισμό, θα πρέπει πάντα να θυμάστε ότι οι ιστότοποι αυτοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για την αξιοπιστία των οργανώσεων που διαφημίζονται μέσω αυτών.

Εν ολίγοις, θα πρέπει πάντα να αναζητάτε πληροφορίες για μια οργάνωση όχι μόνο επισκεπτόμενοι τον ιστότοπο, αλλά και μιλώντας με το προσωπικό της για να καταλάβετε τι ακριβώς επιδιώκει η συγκεκριμένη οργάνωση και πώς λειτουργεί το πρόγραμμα εθελοντισμού. Γενικά, οι αξιόπιστες οργανώσεις δεν έχουν κανένα πρόβλημα να απαντούν σε όλες τις ερωτήσεις σας και να σας φέρνουν σε επαφή με πρώην εθελοντές.

Μην ξεχνάτε ότι, ακόμη κι αν επιλέξατε σε μια αξιόπιστη οργάνωση μια ευκαιρία που σας φαινόταν τέλεια, τα πράγματα χρειάζονται τον χρόνο τους για να λειτουργήσουν ομαλά και θα πρέπει να έχετε υπομονή. Δεν είναι όλες οι θέσεις εθελοντικής εργασίας κατάλληλες για κάθε εθελοντή, αλλά, ακόμα κι αν μια θέση δεν είναι η ιδανική για σας, σίγουρα θα υπάρχουν δεκάδες άλλες που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και προσδοκίες σας.

Δημοσιεύθηκε Δευ, 15/04/2013 - 13:01
Τελευταία ενημέρωση Δευ, 16/12/2019 - 16:44


Σχετικοί σύνδεσμοι


Info for young people in the western balkans

Χρειάζεσαι βοήθεια ή συμβουλή;

Ρωτησε μαΣ!