Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

Kako izbrati pravo prostovoljsko službo

A picture
© shutterstock.com - mangostock
Odloči se za prostovoljno delo, ki ustreza tvojemu znanju, interesom in razpoložljivemu času. Iz ožjega izbora potem lahko izbereš najkakovostnejšo ponudbo.

Prostovoljno delo je lahko nepozabna in bogata izkušnja, vendar pa je ponudba res široka, zato moraš izbirati premišljeno. Kakovost izkušnje bo vplivala tudi na tvoj prihodnji odnos do prostovoljstva na splošno.

Ko se odločiš za prostovoljno delo, se najprej vprašaj naslednje:

  • Kakšne cilje in pričakovanja imam?
  • Koliko časa imam na razpolago?
  • Kakšne vrste nalog me zanimajo?
  • Katera znanja in spretnosti lahko ponudim?

 

Najprej preveri

Na internetu najdeš številne prostovoljske projekte, saj je na svetu veliko organizacij, ki potrebujejo pomoč. Vendar pa se najprej prepričaj, da so te organizacije res vredne zaupanja. Na spletu je polno spletišče organizacij, ki so že prenehale delovati, niso nikoli obstajale ali sploh ne delajo tega, kar trdijo. Tudi če oglas najdeš na spletišču za prostovoljce, ni nujno vreden zaupanja, saj številna spletišča ne odgovarjajo za zanesljivost organizacij, ki na njih objavljajo.

Zato moraš vedno preveriti organizacijo, ki te zanima, ne samo z obiskom njenega spletišča, ampak tudi s pogovori z njenimi zaposlenimi, kar ti bo pomagalo razumeti, kakšni so cilji organizacije in kako deluje njihov program za prostovoljce. Zanesljive organizacije bodo brez težav odgovorile na vsa tvoja vprašanja in ti omogočile stik s prostovoljci, ki so zanje delali v preteklosti.

Zavedati se moraš, da niti izbira projekta zanesljive organizacije ne zagotavlja brezhibne izvedbe, zato priporočamo potrpežljivost. Dobro je tudi vedeti, da vsako prostovoljno delo ne ustreza vsakemu prostovoljcu. Tudi če določeno delovno mesto ne bo ustrezalo tvojim željam, je na voljo dovolj projektov, ki bodo primernejši za tvoje potrebe in pričakovanja.

Objavljeno pon, 15/04/2013 - 13:01
Zadnja sprememba pon, 16/12/2019 - 16:44


Sorodne povezave


Info for young people in the western balkans

Potrebuješ pomoč ali nasvet?

možnosti Vprašaj nas!