Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Cum să alegeţi o bună oportunitate de voluntariat

A picture
© shutterstock.com - mangostock
Important este să optaţi pentru o acţiune care să corespundă competenţelor, intereselor şi disponibilităţii dumneavoastră. Odată definite aceste criterii, puteţi căuta activitatea potrivită.

Voluntariatul poate fi o experienţă motivantă şi de neuitat, însă, dat fiind numărul mare de posibilităţi existente, este important să faceţi alegerea corectă. Calitatea experienţei pe care o trăiţi poate influenţa modul în care percepeţi voluntariatul în general.

Aşadar, în momentul în care decideţi să deveniţi voluntar, trebuie să vă întrebaţi:

  • Care sunt obiectivele şi aşteptările mele?
  • Cât timp am la dispoziţie?
  • În ce tip de acţiuni mi-ar plăcea să mă implic?
  • Ce competenţe mă recomandă?

 

Faceţi anumite verificări

Veţi găsi diverse oportunităţi pe internet, întrucât există numeroase organizaţii care ar avea nevoie de ajutorul dumneavoastră. Totuşi, trebuie să vă asiguraţi că acestea sunt de încredere. Pe internet sunt sute de site-uri ale unor organizaţii care nu mai există, nu au existat niciodată sau al căror obiect de activitate este diferit de cel vehiculat. Faptul că vedeţi un anunţ pe un site dedicat voluntariatului nu reprezintă o garanţie a credibilităţii organizaţiei care îl publică.

Altfel spus, trebuie să aflaţi informaţii despre organizaţie, nu doar vizitându-i site-ul, ci şi intrând în contact cu personalul său, pentru a afla ce scopuri urmăreşte şi ce programe de voluntariat propune. Organizaţiile de încredere nu vor avea nicio problemă în a vă răspunde la toate întrebările şi în a vă pune în legătură cu foşti voluntari.

Chiar dacă aţi ales oportunitatea ideală, într-o organizaţie de încredere, nu uitaţi că este nevoie de timp pentru ca lucrurile să se pună în mişcare. Nu toate activităţile de voluntariat li se potrivesc tuturor. Dacă o acţiune nu este făcută pentru dumneavoastră, veţi găsi cu siguranţă multe altele care vă pot oferi satisfacţie.

Publicat L, 15/04/2013 - 12:56
Ultima actualizare L, 16/12/2019 - 16:44


Linkuri conexe


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!