Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Miten löytää mieluisa vapaaehtoistyö

A picture of volunteers shaking hands
© shutterstock.com - mangostock
Kun etsit itsellesi vapaaehtoistyötä, mieti, vastaako tarjolla oleva työ taitojasi, sopiiko se aikatauluihisi ja ajankäyttöösi ja kiinnostaako ala sinua. Nämä keskeiset kriteerit on hyvä pitää mielessä.

Vapaaehtoistyö voi olla unohtumaton ja palkitseva kokemus, mutta koska vaihtoehtoja on niin paljon tarjolla, on tärkeää tehdä valinta huolellisesti. Oma kokemuksesi vapaaehtoistyöstä voi vaikuttaa siihen, kuinka suhtaudut vapaaehtoistoimintaan ylipäänsä.

Kun päätät ryhtyä vapaaehtoiseksi, kysy itseltäsi:

  • Mitkä ovat odotukseni ja tavoitteeni?
  • Kuinka paljon aikaa minulla on käytettävissäni?
  • Millaisia töitä haluaisin tehdä?
  • Mitä taitoja minulla on?

 

Tarkista taustat

Internetistä löytyy paljon erilaisia vaihtoehtoja, sillä monet järjestöt ottavat mielellään vapaaehtoistyöntekijöitä. Varmista kuitenkin, että järjestö, josta olet kiinnostunut, on luotettava. Netistä löytyy satoja järjestöjä, joita ei todellisuudessa enää ole olemassa, jotka eivät ole koskaan olleetkaan toiminnassa tai jotka eivät tee sitä, mitä ne väittävät tekevänsä. Vaikka löytäisit ilmoituksen joltakin vapaaehtoistyöhön erikoistuneelta sivustolta, muista, että sivustojen ylläpitäjät eivät vastaa niillä ilmoittelevien järjestöjen luotettavuudesta.

Tarkista järjestön tausta aina muutenkin kuin vain verkkosivustoon tutustumalla. Puhu sen työntekijöiden kanssa, selvitä, mitkä ovat järjestön tavoitteet ja kuinka sen vapaaehtoisohjelma toimii. Luotettavat järjestöt pystyvät vastaamaan kysymyksiisi vaivatta ja voit päästä yhteyteen entisten vapaaehtoistyöntekijöiden kanssa.

Älä liioin unohda, että asiat eivät järjesty välittömästi luotettavankaan järjestön kanssa. Ole kärsivällinen ja varaa riittävästi aikaa. Eikä jokainen vapaaehtoistehtävä ole sopiva jokaiselle vapaaehtoistyöntekijälle. Jos yksi tehtävä ei sovi sinulle, on muualla kuitenkin tarjolla monia juuri sinun tarpeitasi ja odotuksiasi vastaavia paikkoja.

Julkaistu Ma, 15/04/2013 - 12:55
Päivitetty viimeksi Pe, 18/09/2020 - 16:03


Linkit


Info for young people in the western balkans

Tarvitsetko apua tai neuvoja?

Ota yhteyttä