Европейски младежки портал
Информация и възможности за млади хора в Европа

Как да изберем интересна доброволческа програма

A picture
© shutterstock.com - mangostock
Ключът към успеха е да изберете доброволческа програма, която отговаря на вашите умения, интереси и времето, с което разполагате. След като сте наясно с тези елементи можете да започнете да търсите интересна възможност.

Доброволчеството може да бъде незабравимо и обогатяващо преживяване, но тъй като възможностите са многобройни, важно е да изберете внимателно. Качеството на преживяното може да бъде определящо за вашето отношение към доброволчеството като цяло.

За това, щом решите да извършвате доброволна дейност, първо трябва да си зададете следните въпроси:

  • Какви са целите и очакванията ми?
  • С колко свободно време разполагам?
  • Какви дейности искам да извършвам?
  • Какви умения мога да предложа?

 

Проучете организациите

В интернет ще намерите много различни възможности, тъй като има множество организации, които с радост биха приели вашата помощ. Трябва обаче да се уверите, че тези организации са надеждни. Има стотици уебсайтове за организации, които вече не съществуват, никога не са съществували или просто не се занимават с това, което твърдят. Дори когато видите обява на специализиран уебсайт за доброволчество, не трябва да забравяте, че тези уебсайтове не отговарят за надеждността на организациите, рекламиращи на тях.

Казано накратко, винаги трябва да проучите дадена организация не само като посетите нейния уебсайт, но и като говорите със служителите, за да разберете какви са целите ѝ и как работи нейната доброволческа програма. За надеждните организации няма да представлява проблем да отговорят на всички ваши въпроси и да ви свържат с предишни доброволци.

Имайте предвид че дори ако сте избрали програма в надеждна организация, която изглежда перфектно, е необходимо време за уреждане на формалностите и затова трябва да бъдете търпеливи. Не всяка доброволна дейност е подходяща за всеки доброволец, така че може някоя задача да не е точно за вас, но пък ще има десетки други, които отговарят на вашите нужди и очаквания.

Публикувана на пон, 15/04/2013 - 12:52
Последна актуализация пон, 16/12/2019 - 16:44


Връзки по темата


Info for young people in the western balkans

Нуждаете се от експертна помощ или съвет?

Задайте въпрос!