Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Radni kampovi – usredotoči svoje napore!

A picture
© shutterstock.com - mangostock
Jesi li ikada čuo za radne kampove? Ne brini, ne radi se o prisilnoj radnoj snazi! Ako imaš više od 18 godina, to može biti izvrsna prilika da pomogneš zajednici kojoj je potrebna pomoć dok upijaš njihovu kulturu i navike.

Jesi li ikada čuo za radne kampove? Ne brini, ne radi se o prisilnoj radnoj snazi! Ako imaš više od 18 godina, to može biti izvrsna prilika da pomogneš zajednici kojoj je potrebna pomoć dok upijaš njihovu kulturu i navike.  

 

Radni kamp čini skupina od 8 do 20 međunarodnih volontera iz pet ili više različitih država koji zajedno pomažu lokalnoj zajednici s projektom u trajanju od 2 do 4 tjedna. Domaćini kampova su lokalne zajednice, mirovne organizacije, ekološke skupine, skupine za solidarnost, skupine za djelovanje u zajednici, neprofitne organizacije i ostali koji su zainteresirani za učinak koji međunarodna skupina može imati na zajednicu. To je odličan način za sklapanje prijateljstava, provedbu smislenog projekta i bolje razumijevanje svijeta. Nemoj zaboraviti da radni kampovi nisu kampovi za odmor i da se moraš pridružiti iz pravih razloga!

 

„Ja sam imala vrlo pozitivno iskustvo. Imala sam brojne prilike vidjeti kako ljudi u državi domaćinu mogu toplo dočekati strance iz različite kulture. Najljepši su bili pozivi u kuće lokalnih volontera i sudjelovanje u seoskom vjenčanju! Možda smo imali sreće da su lokalni volonteri bili aktivni i spremni za suradnju… Naučila sam mnogo o kulturi Azera, a i oni su bili zainteresirani za naše zemlje i za nas. „

Carol Crabtree volontirala je u Azerbajdžanu u 2002.

 

Što ćeš raditi?

Od volontera u radnom kampu očekuje se da rade oko 30 sati tjedno na aktivnostima koje koriste lokalnoj zajednici ili okolišu. To obično uključuje rad u ruralnim ili urbanim područjima koji ne zahtjeva posebne vještine. Slobodno vrijeme možeš provesti odmarajući se, pripremajući obroke i razgovarajući, ili radeći nešto i odlazeći na izlete s drugim volonterima i članovima lokalne zajednice.  

Moraš biti spreman raditi i živjeti u zajednici u kojoj su uvjeti života često jednostavni i mogu biti naporni, ali i zabavni i ispunjujući. Hrana i smještaj obično su osigurani pa će ti novac trebati samo za putne troškove, troškove prijave i za džeparac. 

Objavljeno pet, 14/02/2014 - 10:52
Posljednje ažuriranje pet, 14/08/2015 - 16:39


Druge korisne poveznice


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!