Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Kako odabrati dobru priliku za volontiranje

A picture of volunteers shaking hands
© shutterstock.com - mangostock
Ključ uspjeha je odabrati priliku za volontiranje koja odgovara tvojim vještinama, interesima i sposobnostima. Kada to odlučiš, možeš početi tražiti kvalitetnu priliku.

Volontiranje može biti nezaboravno i korisno iskustvo, ali uz toliko prilika koje se nude, važno je pažljivo odabrati. Kvaliteta tvog iskustva utjecat će na to kako ćeš promatrati volontiranje u cjelini.
 

Kada odlučiš volontirati, prvo što se moraš zapitati jest:  

  • Koji su moji ciljevi i očekivanja?
  • Koliko vremena imam na raspolaganju?
  • Kakve bi zadaće mogao preuzeti?
  • Kakve vještine ja mogu ponuditi?

 

Istraži

Na internetu ćeš pronaći brojne mogućnosti jer postoje mnoge organizacije kojima bi tvoja pomoć dobro došla. Međutim, moraš provjeriti jesu li te organizacije pouzdane. Postoje stotine webstranica organizacija koje više ne postoje, nikad nisu ni postojale ili ne rade ono što tvrde da rade. Čak i ako vidiš oglas na posebnoj stranici posvećenoj volontiranju, zapamti da te webstranice ne odgovaraju za kredibilitet organizacija koje se na njima oglašavaju.
 

Ukratko, uvijek moraš istražiti organizaciju ne samo posjećivanjem njezine webstranice već i razgovarajući s osobljem, kako bi saznao što ta organizacija nastoji postići i kako funkcionira njihov program volontiranja. Pouzdane organizacije bez problema će odgovarati na sva tvoja pitanja i spojiti te s prethodnim volonterima.
 

Imaj na umu da čak i kada odabereš priliku koja se činila savršenom u pouzdanoj organizaciji, još uvijek je potrebno vrijeme da se sve uhoda. Svaki volonterski posao nije za svakog volontera i ako neki zadatak nije idealan za tebe, postoje još desetci drugih koji zadovoljavaju tvoje potrebe i očekivanja.  

Objavljeno pet, 14/02/2014 - 09:42
Posljednje ažuriranje pon, 16/12/2019 - 16:44


Druge korisne poveznice


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!