Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Kulturális sokszínűséggel kapcsolatos erőforrások a SALTO jóvoltából

A picture
© shutterstock.com - Samuel Borges Photography
Európában megannyi különböző hátterű, anyanyelvű és más-más hagyományokkal rendelkező ember él. A kontinens kulturális szempontból is rendkívül sokszínű. A SALTO segédeszközöket, tájékoztatást és tanfolyamokat kínál az érdeklődőknek a kulturális sokszínűség témájában.

A kulturális sokszínűséggel foglalkozó SALTO-forrásközpont képzési és tanulási célokra felhasználható eszközöket, módszereket, segédanyagokat, linkeket stb. kínál számos, kulturális sokszínűséggel kapcsolatos témában. Példaként említhetők a következők:

  • Roma közösség – az egyik leghátrányosabb helyzetû kisebbségi csoport Európában, akiknek tagjai gyakran szegénységben és társadalmi kirekesztettségben élnek. Kontinensünkön a körükben a legmagasabb a munkanélküliek aránya és a legalacsonyabb az iskolázottság szintje.
  • Békére nevelés és konfliktuskezelés – mindkét kérdéskör kiemelten fontos Európa-szerte a jelenlegi politikai és társadalmi helyzetben.
  • Interkulturális kompetencia – az élet valamennyi területén rendkívül hasznos készség, mely a munkavállalás szempontjából fontos.
  • Kultúrák és vallások közötti párbeszéd – célja, hogy az eltérő etnikai, kulturális, vallási és nyelvi háttérrel, és más-más örökséggel rendelkező egyének és csoportok nyitott és tiszteletteljes véleménycserét folytassanak egymással.
  • A kulturális kisebbségek társadalmi befogadása – mind a többségi, mind a kisebbségi csoportok számára gyümölcsöző lehet, ha párbeszédet folytatva felfedezik egymás kultúráját.

A forrásközpont abban is segíthet, hogy saját projektet és képzési programot dolgozz ki a kulturális sokszínűség témájában. A tanfolyamokról, szemináriumokról és más aktuális programokról a kulturális sokszínűséggel kapcsolatos tevékenységeket ismertető weboldalon tájékozódhatsz.

 

Mi a SALTO?

A SALTO a Support, Advanced Learning and Training Opportunities (szakmai háttértámogatás, magas szintű tanulási és képzési lehetőségek) elnevezésből képzett betűszó. A hálózatot nyolc forrásközpont alkotja, melyek az Európai Bizottság Fiatalok lendületben elnevezésű programjának végrehajtását segítik azáltal, hogy az európai ifjúságpolitika területén belül prioritást jelentő célok megvalósítását dolgoznak. Ezek egyike a kulturális sokszínűséggel foglalkozó SALTO-forrásközpont.

 

How many cultures are in the world

 

Közzétéve: p., 26/04/2013 - 10:09


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!