Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Európa kulturális öröksége

A picture
© fotolia.com - photobank.kiev.ua
Kulturális örökségünket, melyet őseink hagyták ránk, nemcsak épületek, műemlékek, könyvek és műtárgyak alkotják, hanem olyan értékek is, melyek nem kézzelfoghatóak. Példaként említhető a hagyomány és az anyanyelv. Ebben a rovatban hasznos információkkal szolgálunk arról, hogyan ismerkedhetsz meg az európai kulturális örökséggel.

Az Európai Örökség Napok (Magyarországon: a Kulturális Örökség Napjai) keretében szeptemberben megrendezett eseménysorozat idején lehetőséged nyílik arra, hogy ingyenesen vagy kedvezményes belépti díj ellenében megtekints olyan műemlékeket és más épületeket, melyek az év során rendszerint zárva tartják kapuikat a látogatók előtt.

 

Miről is van szó pontosan?

Az az 50 ország, mely aláírta az Európai Kulturális Egyezményt, minden év szeptemberében megrendezi az Európai Örökség Napokat, hogy reflektorfénybe állítsa a helyi hagyományokat, építészeti értékeket, műemlékeket és az ezeket életre hívó alkotókészséget. Az egy teljes hétvégét átívelő kulturális rendezvénysorozat országonként más-más témát jár körül. Ez lehet egy adott történelmi korszak, vagy például a kulturális örökségbe tartozó kifejezésformák valamelyike.

 

Háttér-információk

1999 óta az Európai Örökség Napokat a szervezők mindenhol az „Európa, közös örökségünk” jelmondattal hirdetik meg. A kulturális örökség összekötő kapcsot jelent az európai polgárok között, kulturális, nyelvi és vallási hovatartozásuktól függetlenül. Az Európai Örökség Napok az Európa Tanács és az Európai Bizottság közös kezdeményezése. Azt hivatott elősegíteni, hogy az európai polgárok felfedezzék az európai kultúra gazdagságát és sokszínűségét, a rasszizmus és idegengyűlölet visszaszoruljon, a tolerancia pedig teret nyerjen – Európán belül és kívül egyaránt.

Közzétéve: csü., 25/04/2013 - 17:00


Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!