Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά

A picture
© fotolia.com - photobank.kiev.ua
Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι ό,τι κληρονομούμε από τις παλαιότερες γενιές, όπως κτήρια, μνημεία, βιβλία ή έργα τέχνης, αλλά και άυλα πολιτιστικά αγαθά όπως οι παραδόσεις και η γλώσσα. Δείτε πώς μπορείτε να βιώσετε την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά.

Μπορείτε, για παράδειγμα, να αξιοποιήσετε τις επόμενες Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, επισκεπτόμενοι, δωρεάν ή με μειωμένο εισιτήριο, μνημεία και αξιοθέατα που συνήθως είναι κλειστά στο κοινό!

 

Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Για ένα Σαββατοκύριακο κάθε Σεπτέμβριο, οι 50 χώρες που έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Σύμβαση διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις για να προβάλουν τα τοπικά χαρακτηριστικά και τις παραδόσεις, την αρχιτεκτονική και τα έργα τέχνης. Κάθε χρόνο, οι εκδηλώσεις στρέφονται γύρω από ένα θέμα, διαφορετικό σε κάθε χώρα. Μπορεί να αφορά συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους ή μορφές πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Γενικές πληροφορίες

Από το 1999, διοργανώνονται οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς με τον τίτλο: "Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά". Η πολιτιστική κληρονομικά ενώνει όλους τους Ευρωπαίους, ανεξάρτητα από την πολιτισμική γλωσσική ή θρησκευτική τους ταυτότητα. Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι μια κοινή δράση του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στον πολιτιστικό πλούτο και την πολυμορφία της Ευρώπης·. Παράλληλα, η δράση αυτή στοχεύει στην αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και στην ενθάρρυνση της μεγαλύτερης ανεκτικότητας στην Ευρώπη και αλλού.

Δημοσιεύθηκε: Πε, 25/04/2013 - 16:58


Tweet Button: 

Σχετικοί σύνδεσμοι


Info for young people in the western balkans

Χρειάζεσαι βοήθεια ή συμβουλή;

Ρωτησε μαΣ!