Европейски младежки портал
Информация и възможности за млади хора в Европа

Европейско културно наследство

A picture
© fotolia.com - photobank.kiev.ua
Културното наследство е това, което наследяваме от предишни поколения, например сгради, паметници, книги или произведения на изкуството. То може да бъде и нематериална култура, като традиции и език. Проверете как да видите повече от европейското културно наследство.

През следващите дни на европейското наследство през септември можете да посетите безплатно или с намаление паметници или места, които обикновено са затворени!

 

Как става това?

Всеки септември в продължение на един уикенд 50-те страни, подписали Европейската културна конвенция, организират културни събития, показващи местни умения и традиции, архитектура и произведения на изкуството. Всяка година събитията са на специална тема, която е различна във всяка страна. Тя може да бъде определен исторически период или определени форми на наследство.

 

Контекст

От 1999 г. насам Дните на европейското наследство се провеждат под лозунга: „Европа – общо наследство“. Културното наследство свързва европейците, независимо от техния културен, езиков или религиозен произход. Дните на европейското наследство са съвместно действие на Съвета на Европа и Европейската комисия и имат за цел да повишат осведомеността на европейските граждани за богатството и културното разнообразие на Европа, както и да се противопоставят на расизма и ксенофобията и да насърчат повече толерантност в Европа и извън нея.

Публикувана на: четв, 25/04/2013 - 16:50


Tweet Button: 

Връзки по темата


Info for young people in the western balkans

Нуждаете се от експертна помощ или съвет?

Задайте въпрос!