Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

SALTO resursi o pitanjima kulturne raznolikosti

A picture
© shutterstock.com - Samuel Borges Photography
Različito nasljeđe, običaji i jezici širom Europe nose sa sobom i kulturnu raznolikost. SALTO ti nudi resurse, informacije i programe obuke vezane uz pitanja kulturne raznolikosti.

 

Program za osposobljavanje SALTO vezan uz kulturnu raznolikost  daje ti alate, metode, materijale i poveznice koje su vezane uz obuku, učenje i sredstva u području kulturne raznolikosti. Na primjer:
 

  • Romi koji su i dalje jedna od najugroženijih manjinskih skupina u Europi suočeni su s najvišim stopama nezaposlenosti, najnižim razinama obrazovanja, duboko ukorijenjenim siromaštvom i socijalnom isključenosti.
  • Obrazovanje za mir i upravljanje konfliktima, važno pitanje zbog trenutačne političke i socijalne situacije u Europi.
  • Međukulturne kompetencije, važna vještina za život i rad.
  • Međukulturni i međureligijski dijalog, kojemu je cilj otvorena i uljudna razmjena stajališta među pojedincima i skupinama različitog etničkog, kulturnog, vjerskog i jezičnog porijekla i nasljeđa.
  • Uključivanje kulturnih manjina, pravo je bogatstvo ako većinske i manjinske skupine mogu međusobno i ravnopravno dijeliti svoje kulturno nasljeđe i otkrivati kulturu drugoga.
     

Možeš također naći i potporu za obuku i razvijanje vlastitih projekata vezanih uz kulturnu raznolikost. Pogledaj program sljedećih Aktivnosti za kulturnu raznolikost i kreni na posao!

 

O čemu se tu radi?

SALTO znači Podrška naprednom učenju i mogućnostima osposobljavanja. To je mreža od osam resursnih centara koji rade na europskim prioritetnim područjima u okviru rada s mladima i koji podupiru program Europske komisije Erasmus+. SALTO kulturna raznolikost jedan je od ovih centara.