Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

Znanost je tudi za dekleta

A picture
© fotolia.com - Alexander Raths
V Evropi so dekleta še vedno premalo zastopana v znanosti, tehnologiji in raziskavah, čeprav se v šoli pri matematiki in naravoslovju odrežejo enako dobro kot fanti. Ne zapravljajte svojih darov: znanost potrebuje dekleta!

Dekleta v znanosti, tehnologiji in inženirstvu bodo morda prispevala k naslednjim velikim znanstvenim odkritjem. Evropska komisija je začela kampanjo Znanost so tudi znanstvenice, da bi dekletom pomagala odkriti sanjsko delo v znanosti.

 

Tvoje mesto v znanosti

Kviz ti bo pomagal odkriti, kakšno delo v znanosti ti leži. Preveri, kdaj bo mobilna razstava  Znanost so tudi znanstvenice prišla v vašo državo. Razbij stereotipe in pokaži svetu, da je znanost resnično za dekleta.

Z delom v znanosti lahko izboljšaš življenje ljudi. Si predstavljaš, kakšen je občutek, ko varuješ okolje, oskrbiš ljudi s hrano, odpravljaš revščino? V znanosti daš lahko prosto pot domišljiji in ustvarjalnosti ter razmišljaš o stvareh, o katerih še nihče ni – in postavljaš vprašanja in se učiš.

Številna področja znanosti so lahko odlična priložnost. Poklicna znanstvena pot  ti lahko tudi omogoči potovanje po svetu in delo v mednarodni skupini.

 

New Technology - Iris Slootheer, young student in applied physics

 

 

Osnovne informacije

Čeprav je v Evropi veliko nadarjenih deklet in je tudi med univerzitetnimi diplomanti več žensk kot moških, je delež žensk na vodstvenih položajih v znanosti še vedno nizek. Veliko premalo je znanstvenic na področju inženirstva, proizvodnje, gradbeništva, naravoslovja, matematike in računalništva. Čeprav fantje in dekleta kažejo enako zanimanje za naravoslovne predmete v šoli, pa veliko deklet opusti študij naravoslovja, inženirstva in tehnologije ter se usmeri v druge študijske programe.