Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Vonz a világegyetem?

A picture
© European Space Agency
Az Európai Űrügynökség sokfajta képzési lehetőséget kínál az ESA tagjai közé lépett országok és az ESA-val együttműködő országok állampolgárai számára. Nézz utána, hogy melyik lehetőség felel meg leginkább az igényeidnek.

Gyakornoki program fiatal diplomásoknak

A program egyéves fizetett képzést kínál a jelentkezőknek, akik érdekes nemzetközi és multikulturális környezetben dolgozhatnak. A sikeres pályázók utazási juttatást kapnak, és egészségbiztosításban részesülnek. A képzés résztvevői a programnak köszönhetően értékes tapasztalatokat szerezhetnek az űrmissziók megtervezése és végrehajtása terén. A fiatal diplomások projekttámogatási feladatokat látnak el. Munkájukat az ESA munkatársai közül kijelölt mentorok segítik, akiktől a gyakornokok rengeteget tanulhatnak.

Az új gyakornoki lehetőségeket az ügynökség minden évben november közepén hirdeti meg a saját honlapján, de ugyanitt egész éven át tájékoztatással szolgál az esetlegesen betölthető egyéb képzési helyekről. Érdemes tehát rendszeresen ellátogatni a linkben feltüntetett weboldalra!

A gyakornoki programra a műszaki vagy tudományos szakon tanuló utolsó éves diákok, illetve a közelmúltban műszaki vagy tudományos diplomát szerzett szakemberek jelentkezhetnek. További feltételt jelent, hogy a pályázó az ESA tagjai közé lépett országok vagy az ESA-val együttműködő országok valamelyikének állampolgára legyen.

A pályázóknak ki kell tölteniük az online jelentkezési űrlapot, mely a gyakornoki képzési lehetőséget ismertető weboldalról nyitható meg, és ehhez csatolniuk kell önéletrajzukat és az általuk írt kísérőlevelet is. Figyelem: csak egy online jelentkezési lapot lehet beküldeni!

 

Posztdoktori kutatási ösztöndíjprogram

Az ESA lehetővé teszi a fiatal tudósok és mérnökök számára, hogy kétéves ösztöndíj keretében kutatást folytassanak űrtudománnyal, -alkalmazásokkal és -technológiával kapcsolatos szakterületeken.

A programra azok jelentkezhetnek, akik az ESA-tagországok vagy az ESA-val együttműködő országok valamelyikének állampolgárai, és a közelmúltban szereztek doktorátust valamely, a világűrrel kapcsolatos tevékenységekkel szorosan összefüggő szakterületen.

A jelentkezési lapot az év folyamán bármikor ki lehet tölteni, de a pályázatok elbírálása rendszerint októberben kezdődik meg.

A pályázóknak a következő dokumentumokat kell beküldeniük a temp.htr@esa.int e-mail címre: jelentkezési lap, önéletrajz, publikációs lista, ajánlólevelek, doktori oklevél, valamint a tervezett kutatási projekt részletes leírása.

 

Szakmai gyakorlat diákoknak

Ha még egyetemista vagy főiskolás vagy, az ESA lehetőséget kínál arra, hogy tanulmányaid keretében 3–6 hónapos szakmai gyakorlaton vegyél részt az ügynökségnél. Ezek a fizetetlen szakmai gyakorlatot biztosító lehetőségek a műszaki és a nem műszaki területen tanuló diákok előtt egyaránt nyitva állnak.

A meghirdetett helyekre akkor jelentkezhetsz, ha közel vagy ahhoz, hogy befejezd az alapképzést, vagy ha még nem jársz túl a mesterképzés első felén a következő szakok valamelyikén: matematika, mérnöki tudományok, fizika, számítástechnika és információtechnológia, jog, pénzügy stb.

Ha pályázni szeretnél, töltsd ki az online jelentkezési lapot, és küldd el e-mailben az ESA fő létesítményeinek. A jelentkezési laphoz csatold önéletrajzod és mellékelj kísérőlevelet is, melyben ismertesd, miért szeretnél az ügynökségnél dolgozni.

Közzétéve: csü., 25/04/2013 - 15:23


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!