Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Vulcanus: företagspraktik i Japan

A picture
© fotolia.com - luchshen
Vill du praktisera på ett företag i Japan och lära dig japanska? Ta reda på om du kan söka till Vulcanus-programmet!

Programmet Vulcanus i Japan startades 1997 av centrumet för industriellt samarbete mellan EU och Japan och erbjuder företagspraktik för EU-studenter. Praktiken omfattar en veckas seminarium om Japan, en fyramånaders intensivkurs i japanska och en åtta månader lång praktik på ett japanskt företag.

 

Vem kan söka?

Du måste vara medborgare i ett EU-land och gå minst tredje året på en ingenjörsutbildning eller naturvetenskaplig utbildning vid en högskola i EU. Det kan till exempel vara datavetenskap, maskinteknik, kemi, elektronik, bioteknik, elektroteknik, fysik, telekommunikation, informationsteknik, kärnteknik, teknisk fysik, metalliska material, keramteknik, produktionssystem m.m.

Programmet börjar i september och pågår till slutet av augusti året därpå. Syftet är att förbättra och stimulera EU:s och Japans industrisamarbete och förståelse för varandra. Om din utbildning omfattar obligatorisk praktik kan du tillgodoräkna dig Vulcanus-programmet.

 

Hur söker jag?

Det är bara att skicka in din ansökan och hoppas på att bli utvald! Din ansökan bedöms efter akademiska meriter, rekommendationer från lärarna, engelskkunskaper, motivation, inställning till samarbetet mellan EU och Japan och förmågan att anpassa dig till en annan kultur.

 

Har jag råd?

Du kanske undrar hur du ska ha råd, men oroa dig inte. Programmet finansieras av Centrum för industriellt samarbete mellan EU och Japan och de japanska värdföretagen. Du får ett resebidrag på två miljoner yen. Språkkursen och seminariet är gratis och du har också gratis boende under hela vistelsen.