Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Vulcanus: Leer Japanse technologie uit de eerste hand

A picture
© fotolia.com - luchshen
Zin in een bedrijfsstage in het land van de rijzende zon? Misschien is Vulcanus dan iets voor jou!

Het programma Vulcanus in Japan is in 1997 ingesteld door het EU-Japan Centre for Industrial Cooperation. Het biedt bedrijfsstages voor EU-studenten, bestaande uit en seminar van een week over Japan, vier maanden intensieve les Japans en acht maanden stage in een Japans bedrijf.

 

Kom ik hiervoor in aanmerking?

Je moet burger zijn van een EU-land en minstens in het derde jaar zitten van een technische of wetenschappelijke studierichting aan een EU-universiteit.  In aanmerking komen richtingen zoals computerwetenschappen, ingenieurswetenschappen (technisch, industrieel, elektrisch, nucleair, burgerlijk), chemie, elektronica, biotechnologie, fysica, telecommunicatie, informatica, metaalkunde, keramiek, productiesystemen.

Het programma loopt van september tot augustus en moet de industriële samenwerking tussen Japan en de EU stimuleren en zorgen voor meer wederzijds begrip. Als een bedrijfsstage verplicht is in je opleiding, kan Vulcanus daarvoor erkend worden, of je kan er een jaar voor vrij krijgen. 

 

Hoe dien ik een aanvraag in?

Je moet gewoon solliciteren. Je wordt dan beoordeeld op je academische verdiensten, aanbevelingen van je professoren, je kennis van het Engels, je motivatie, je houding in verband met de betrekkingen tussen de EU en Japan, en je bereidheid om je aan een andere cultuur aan te passen.

 

Financiering

Je hoeft je geen zorgen te maken of je dit alles wel kunt betalen. Het programma wordt gefinancierd door het EU-Japan Centre for Industrial Cooperation en de Japanse gastbedrijven. Je krijgt een toelage van 1,9 miljoen yen voor je reiskosten en je levensonderhoud. De taalcursus en het seminar zijn gratis, en je krijgt het hele jaar onderdak, waarvoor je niet eens huur hoeft te betalen.