Европейски младежки портал
Информация и възможности за млади хора в Европа

Международен обмен на творци

A picture
© shutterstock.com - Masson
Ако сте творец, работата в друга страна може да ви даде нови източници на вдъхновение. Ще придобиете опит и знания и дори може да разширите аудиторията си или да започнете ново партньорство.

Движението на творци и професионалисти в културата между държавите играе основна роля в културното многообразие и междукултурния диалог. Пътувайки зад граница, може да разширите дейностите си, вашите творения ще се развиват а вие ще обмените опит и ще се учите от други творци. Тъй като творческият талант се развива по-свободно, прекрачвайки границите, правим възможно сътрудничеството и плодотворния обмен между творци от различни културни среди и артистични традиции.

 

Откъде да започнете?

Преди да изберете дадена програма за мобилност на творци или пребиваване в чужбина трябва да помислите за мотивацията си. Трябва да сте убедени в причините защо искате да пребивавате и работите някъде другаде.

Да направите избор между всички възможности може да бъде трудна задача, но ето някои въпроси, които ще ви помогнат:

  • От кой регион и коя дисциплина се интересувате?
  • Кой вид пребиваване отговаря най-добре на вашите нужди?
  • Какви материали и съоръжения са нужни за вашето изкуство?

След това трябва да помислите за кандидатстването и финансирането. Процедурите по кандидатстване се различават съществено и участието се планира дълго предварително. Някои програми за пребиваване покриват всички разходи, други не покриват никакви разходи, а трети ги покриват само частично. Убедете се, че разполагате с нужния бюджет, преди да тръгнете!

 

Творческото ми назначение в Центъра за изкуства и образование „Казита Мария“ в Бронкс беше изключително полезно за моя проект. Не само, че успях да работя с уникалната общност на Бронкс - нещо от основно значение за работата ми, но и получих огромно пространство (гимназията на училището) като студио, в което да създавам усилен звук, да пробвам прожекционни материали и да развивам проекта. Работещите в Казита също ме подкрепяха и бяха ентусиазирани, че сред тях ще работи международен мултимедиен творец. Създаването на сложен мултимедиален проект, включващ различни изкуства, в гимназия в Бронкс, донякъде беше сюрреалистично изживяване, но работата по него напредна значително.
Марк Болотин, от Австралия, в Ню Йорк през 2012 г.

 

Къде да търсите?

Trans Artists Foundation е информационен център за културната мобилност, с акцент върху програми за пребиваващи на място творци.

On the move е информационна мрежа за мобилност в културата, съдържаща преглед на предстоящи крайни срокове, наръчници и инструменти.

e.mobility е общност, насърчаваща мобилността сред творците, в която те могат да намерят програма с пребиваване на място, да представят проекти за пребиваване и да предлагат срещи.

Residency unlimited е безплатна услуга, която предоставя актуализирана информация за  възможностите за пребиваване на творци в цял свят.

Res artis е световна мрежа на  възможностите за престой на творци.

Публикувана на: пет, 12/04/2013 - 11:41


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Нуждаете се от експертна помощ или съвет?

Задайте въпрос!