Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Kansainvälisiä vaihto-ohjelmia taiteilijoille

A picture
© shutterstock.com - Masson
Taiteilija voi löytää ulkomailla työskentelystä uutta innoitusta. Taitojen ja kokemuksen karttumisen lisäksi ulkomaanjakso voi laajentaa taiteilijan yleisöä tai avata uusia hedelmällisiä yhteistyömahdollisuuksia.

Taide- ja kulttuurialan ammattilaisten liikkuminen maasta toiseen on tärkeää kulttuurien monimuotoisuuden ja kulttuurien välisen vuoropuhelun kannalta. Ulkomailla oleskelu laajentaa toimintahorisonttia, antaa uusia impulsseja luovuudelle ja tarjoaa tilaisuuden vaihtaa kokemuksia ja saada oppia toisilta. Kun luovan lahjakkuuden annetaan liikkua vapaasti yli rajojen, voivat erilaisia perinteitä ja suuntauksia edustavat taiteenharjoittajat saada uusia rikastuttavia virikkeitä.

 

Suunnitteluvaihe

Ennen kuin haet taiteilijavaihtoon, sinun on syytä pohtia omia motiivejasi. Sinun on tiedettävä, miksi haluat lähteä asumaan ja työskentelemään muualle.

Valinnan tekeminen kaikkien tarjolla olevien tilaisuuksien välillä voi olla vaikeaa, mutta seuraavista peruskysymyksistä on hyvä lähteä liikkeelle:

  • Mistä maantieteellisestä alueesta ja mistä taiteenalasta olet kiinnostunut?
  • Minkälainen asumisjärjestely sopii sinulle parhaiten?
  • Minkälaisia tiloja ja muita järjestelyjä taiteellinen työskentelysi edellyttää?

Seuraavaksi on mietittävä rahoituksen hakemista ja muuta hakuprosessia. Hakuprosessit vaihtelevat suuresti, ja valmistelut on aloitettava hyvissä ajoin etukäteen. Joissakin taiteilijavaihto-ohjelmissa kaikki kulut katetaan, joissakin ei mitään ja joissakin korvataan osa kuluista. Ota rahoitusjärjestelyistä selvää ennen kuin lähdet!

 

Minun taiteilijavaihtojaksoni Casita Marian taide- ja koulutuskeskuksessa Bronxissa oli erittäin hyödyllinen hankkeelleni. Pääsin tekemään yhteistyötä ainutlaatuisen taiteilijayhteisön kanssa – mikä on olennainen osa työtäni – ja sen lisäksi sain valtavan studiotilan (koulun liikuntasali), jossa saatoin vahvistaa ääniä, kokeilla heijasteita ja kehittää hankettani. Casita Marian henkilökunta oli erittäin innostunut siitä, että kansainvälinen multimediataiteilija työskenteli heidän joukossaan ja otti minut hyvin vastaan. Monitasoisen, huippumodernin multimediatyön luominen bronxilaisen koulun liikuntasalissa oli jotensakin surrealistinen kokemus, mutta vei työtäni eteenpäin valtavasti.
Australialainen Mark Bolotin työskenteli New Yorkissa vuonna 2012

 

Hyödyllisiä sivustoja

Trans Artists Foundation tarjoaa sivustollaan tietoa kulttuurivaihdosta ja ennen muuta taiteilijaresidenssimahdollisuuksista.

On the move on kulttuurivaihdon tietoverkko, josta löytyy tietoa hakujen määräajoista ja muita hakuohjeita.

e.mobility on interaktiivinen yhteisö, joka edistää taiteilijoiden liikkuvuutta, tiedottaa taiteilijaresidenssiohjelmista ja järjestää tapaamisia.

Residency unlimited on maksuton palvelusivusto, jolla on ajantasaista tietoa taiteilijaresidensseistä ympäri maailman.

Res artis on taiteilijaresidenssien maailmanlaajuinen verkosto.

Julkaistu: Pe, 12/04/2013 - 11:35


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Tarvitsetko apua tai neuvoja?

Ota yhteyttä