Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Nemzetközi csereprogramok művészek számára

A picture
© shutterstock.com - Masson
Fiatal művész vagy művészhallgató vagy? Munkádhoz ihletet és ötleteket kaphatsz, ha külföldi tanulmányútra mégy. Ily módon nemcsak tapasztalatokkal és ismeretekkel gazdagodhatsz, de arra is lehetőséged nyílik, hogy több embert nyerj meg a művészetednek, illetve hogy alkotótársakra lelj.

A művészek és a kulturális szakemberek nemzetközi tapasztalatszerzése nagyon fontos a kulturális sokszínűség és a kultúrák közötti párbeszéd szempontjából. Ha szerencsét próbálsz külföldön, bővítheted tevékenységi körödet, továbbfejlesztheted alkotói képességeidet, tapasztalatot cserélhetsz külföldi pályatársaiddal és sok mindent elleshetsz tőlük. A tehetség nem ismer határokat. Ha a kreatív energiák szabadon áramlanak az országok között, a különböző kulturális háttérrel rendelkező és eltérő művészi hagyományokat képviselő alkotók párbeszédet folytathatnak és termékenyen együttműködhetnek egymással.

 

Ezzel érdemes kezdeni

Ha művészeknek szóló mobilitási vagy rezidensprogramban szeretnél részt venni, a program kiválasztása előtt célszerű átgondolnod, mi vonz a dologban. Fontos, hogy biztos légy abban, pontosan milyen okból szeretnél külföldre menni és ott dolgozni.

A rendelkezésedre álló összes lehetőség közül nem feltétlenül egyszerű feladat egyetlen egyet kiválasztani. Könnyebben tudsz dönteni, ha felteszed magadnak az alábbi kérdéseket:

  • Melyik régió és művészeti ág érdekel?
  • Milyen típusú rezidensprogram felelne meg elvárásaidnak?
  • Művészi tevékenységedhez milyen felszereltségű munkakörnyezetre van szükséged?

A következő lépésben a pályázati eljárásokról és a támogatási lehetőségekről kell tájékozódnod. A pályázati eljárások rendkívül eltérőek, a részvétel pedig hosszú ideig tartó előkészítést igényel. Egyes rezidensprogramok teljes költségtérítést kínálnak, mások egyáltalán nem vagy csak részben biztosítanak anyagi támogatást. Elengedhetetlenül fontos, hogy tisztában légy azzal, mennyi pénzt kell saját magadnak előteremtened, és milyen kiadásokkal kell számolnod!

 

Projektem szempontjából rendkívül hasznosnak bizonyult az az időszak, amelyet a Casita Maria Művészeti és Oktatási Központban töltöttem, New York Bronx városnegyedében. Lehetőségem nyílt arra, hogy együtt dolgozzam ennek az egyedülálló helyi közösségnek a tagjaival – ami egyébként a munkám lényegéhez tartozik –, az iskola tornatermében pedig, amit stúdiónak használhattam, kellően nagy tér állt a rendelkezésemre ahhoz, hogy továbbfejlesszem a projektemet, kikísérletezve a megfelelő hangosítást és kivetítést. A Casita munkatársai nagyon örültek, hogy egy nemzetközi multimédia-művész végez alkotómunkát náluk, és rendkívül segítőkészek voltak. Bizonyos értelemben szürreális élményt jelentett összetett, modern multimédia-projekten dolgozni egy bronxi tornateremben, de a különleges környezetben remekül ment a munka.
Mark Bolotin ausztrál multimédia-művész 2012-ben tartózkodott New Yorkban

 

Itt érdemes tájékozódni:

Trans Artists Foundation: az alapítvány tudásközpontként működik a kulturális mobilitás területén, tevékenységének középpontjában a művészeknek szóló rezidensprogramok állnak.

On the move: az információs hálózat tájékoztatást ad a kulturális mobilitási lehetőségekről és jelentkezési határidőkről, ezen túlmenően pedig hasznos iránymutatásokkal és gyakorlati tudnivalókkal szolgál a témában.

e.mobility: az online közösség a művészi mobilitást segíti. A portál látogatói nekik való rezidensprogramot találhatnak, rezidensprojekteket nyújthatnak be, és találkozókat kezdeményezhetnek.

Residency unlimited: az ingyenes szolgáltatás naprakész információval szolgál azokról a rezidensprogramokról, melyek világszerte várják a művészeket.

Res artis: művészeknek szóló rezidensprogramokkal foglalkozó világhálózat.

Közzétéve: p., 12/04/2013 - 11:31


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!