Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

Mednarodne izmenjave umetnikov

A picture
© shutterstock.com - Masson
Umetnik, ki ustvarja v tujini, lahko tam najde nove vire navdiha. V tujini si lahko pridobi nove izkušnje in znanje, razširi krog poznavalcev svojega dela ali celo vzpostavi novo partnerstvo.

Rezidenčna gostovanja umetnikov in kulturnih ustvarjalcev pomembno prispevajo h kulturni raznolikosti in medkulturnemu dialogu. Umetnik lahko v tujini razširi svoje področje ustvarjanja, poglobi svoje delo, si izmenja izkušnje in se uči od drugih ustvarjalcev. S pogostejšim gostovanjem nadarjenih posameznikov se odpirajo možnosti za uspešne izmenjave med ustvarjalci iz različnih kulturnih okolij in umetniških tradicij.

 

Kje začeti

Preden se odločiš za enega od programov rezidenčnega gostovanja umetnikov, moraš najprej razmisliti o svoji motivaciji. Za odhod v tujino je namreč treba imeti dobre razloge.

Možnosti je veliko, vendar je pri izbiri dobro upoštevati naslednje dejavnike:

  • Katera regija in katero področje te najbolj zanimata?
  • Kakšen rezidenčni program ti najbolj ustreza?
  • Kakšno okolje potrebuješ za svoje delo?

Pomembno je razmisliti tudi o postopku prijave in financiranju. Postopki prijave se precej razlikujejo in udeležbo je treba načrtovati veliko vnaprej. Nekateri rezidenčni programi krijejo vse stroške, drugi ne krijejo nobenih, tretji jih krijejo samo delno. Pred odhodom je treba nujno urediti vse finančne vidike.

 

Moje bivanje v umetniško-izobraževalnem centru Casita Maria v Bronxu je bilo za moj projekt zelo koristno. Ne samo, da sem lahko sodeloval z edinstveno skupnostjo v Bronxu (kar je sicer pri mojem delu zelo pomembno), na voljo so mi dali tudi ogromen studio (šolsko telovadnico), v katerem sem lahko delal z zvokom, preskušal projekcije in razvijal projekt. Osebje v centru je bilo zelo ustrežljivo in vsi so bili navdušeni, da imajo v svoji sredini tudi multimedijskega umetnika iz sveta. Ustvarjanje kompleksnega, sodobnega multimedijskega dela v telovadnici v Bronxu je bila dokaj nadrealistična izkušnja, vendar mi je omogočila doseči ogromen napredek.
Mark Bolotin iz Avstralije je bil v New Yorku leta 2012

 

Kje iskati

Fundacija Trans Artists – center znanja o mobilnosti v kulturi z velikim poudarkom na programih gostovanja umetnikov v tujini.

Za mobilnost v kulturi – informativna mreža o mobilnosti v kulturi z informacijami o rokih, vodniki in različnim gradivom.

e.mobility – interaktivna skupnost, ki spodbuja mobilnost umetnikov in ponuja informacije o rezidenčnih programih, prijavah projektov in srečanjih.

Residency unlimited – brezplačna storitev z najnovejšimi informacijami o možnostih gostovanja umetnikov po vsem svetu.

Res artis – svetovna mreža z možnostmi gostovanja umetnikov v tujini.

Objavljeno: pet, 12/04/2013 - 11:16


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebuješ pomoč ali nasvet?

možnosti Vprašaj nas!