Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Internationella konstnärsutbyten

A picture
© shutterstock.com - Masson
Att som konstnär jobba i ett annat land kan ge nya inspirationskällor. Du får nya erfarenheter och kunskaper och kan dessutom nå ut till en större publik eller inleda ett partnerskap.

Konstnärer och kulturarbetare som arbetar utomlands spelar en viktig roll för den kulturella mångfalden och interkulturella dialogen. Genom att resa utomlands kan du vidga ditt verksamhetsområde, utveckla din kreativitet och utbyta erfarenheter och inspireras av andra konstnärer. Det skapar förutsättningar för samarbete och fruktbara möten mellan konstnärer från olika kulturella bakgrunder och konstnärstraditioner.

 

Var börjar jag?

Innan du söker stipendium bör du noga fundera över varför du vill åka och jobba utomlands.

Det är inte helt lätt att välja bland alla de möjligheter som finns. Men du kan underlätta valet genom att svara på följande frågor:

  • Vilken region och disciplin är du intresserad av?
  • Vilken sorts boende passar dig bäst?
  • Vad behöver du för verktyg och material?

Nästa steg är att ta reda på hur det fungerar med ansökningar och finansiering. Det kan se helt olika ut och utbytet ska ofta planeras långt i förväg. I vissa fall täcks alla kostnader, ibland inget alls. Så kontrollera vad det kostar innan du åker!

 

Jag hade ett enormt utbyte av min vistelse på konstskolan Casita Maria Arts and Education Centre i Bronx. Jag fick inte bara möjlighet att jobba med unika människor i Bronx – ett väsentligt inslag i mitt arbete – utan fick också tillgång till en enorm studio (skolans gymnastiksal) där jag kunde jobba med ljudförstärkning och testa och utveckla mitt projekt. Jag fick också stort stöd av personalen, som tyckte det var spännande att ha en internationell multimediekonstnär på skolan. Att skapa ett komplext och modernt multimedieverk i en gymnastiksal i Bronx var en ganska surrealistisk erfarenhet – men oerhört utvecklande.
Mark Bolotin från Australien var i New York 2012

 

Hitta stipendier:

Trans Artists Foundation är ett kunskapscentrum för kulturutbyten med ett starkt fokus på gästprogram för konstnärer.

On the move är ett informationsnätverk om kulturutbyten där du hittar aktuella stipendier, vägledningar och andra hjälpmedel.

e.mobility är en gemenskap för konstnärsutbyten. Här kan du hitta gästprogram, skicka in en projektansökan eller föreslå möten.

Residency unlimited är en gratis tjänst som informerar om gäststipendier för konstnärer i hela världen.

Res artis är ett nätverk för gästprogram i hela världen.

Publicerad: Fre, 12/04/2013 - 11:15


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Behöver du hjälp eller råd?

Fråga oss!