Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Είστε κι εσείς ένας από τους 214 εκατομμύρια μετανάστες;

A picture
© iStockphoto.com - eyecrave
Σήμερα ένα στα 33 άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο είναι μετανάστης, καθώς στις μέρες μας μετακινούνται περισσότερα άτομα από ό,τι σε άλλες περιόδους της ιστορίας της ανθρωπότητας.

Η μετανάστευση αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο και το 3,1% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού (γύρω στα 214 εκατ. άνθρωποι) ζει μακριά από τον τόπο γέννησής του. Οι μεταναστευτικές ροές οφείλονται συνήθως σε οικονομικούς λόγους, δεδομένου ότι οι άνθρωποι μετακινούνται για να βρουν εργασία και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Ωστόσο, η παγκοσμιοποίηση έχει αυξήσει ακόμη περισσότερο την κινητικότητα πέραν των συνόρων.

 

Μετακόμιση από τρίτη χώρα σε χώρα της ΕΕ

Αν κατάγεστε από χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πύλη της ΕΕ για τη μετανάστευση σάς παρέχει πολλές πληροφορίες για το πώς να εισέλθετε νόμιμα σε χώρα της ΕΕ. Εάν χρειάζεστε πιο εξειδικευμένες συμβουλές, μπορείτε να βρείτε οργανώσεις που ασχολούνται με θέματα μεταναστών.

Από το 1999, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσσει μια κοινή μεταναστευτική πολιτική για την Ευρώπη, η οποία περιλαμβάνει κανόνες μετανάστευσης και θεώρησης που ισχύουν σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

 

Μετακόμιση από μία χώρα της ΕΕ σε άλλη

Ως πολίτης της ΕΕ έχετε το δικαίωμα να ζήσετε σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ για σπουδές ή για εργασία. Μάθετε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας και βρείτε χρήσιμες συμβουλές στον ιστότοπο "Η Ευρώπη σου".

 

Διεθνής Ημέρα Μεταναστών

Ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει την 18η Δεκεμβρίου Διεθνή Ημέρα Μεταναστών για να τιμήσει την υπογραφή, την ίδια ημέρα του 1990, της Διεθνούς σύμβασης για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των διακινούμενων εργαζομένων και των μελών των οικογενειών τους. Στόχος είναι η διάδοση πληροφοριών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των μεταναστών, μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών και εκστρατείες για την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών.

 

Συναφή προβλήματα

Πολλοί μετανάστες και οι οικογένειές τους πέφτουν θύματα ποικίλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η παράτυπη και παράνομη μετανάστευση συγκαταλέγονται στα μείζονα προβλήματα της εποχής μας, ενώ η εμπορία ανθρώπων γεννά ολοένα περισσότερες ανησυχίες σε όλο τον κόσμο.

Δημοσιεύθηκε: Δευ, 15/04/2013 - 12:37


Tweet Button: 

Σχετικοί σύνδεσμοι


Info for young people in the western balkans

Χρειάζεσαι βοήθεια ή συμβουλή;

Ρωτησε μαΣ!