Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Sunteţi unul dintre cei 214 milioane de imigranţi?

A picture
© iStockphoto.com - eyecrave
Astăzi, pentru că posibilităţile de deplasare nu au fost niciodată mai mari, la nivel mondial, un cetăţean din 33 este migrant.

Migraţia este un fenomen mondial, dat fiind faptul că aproximativ 214 milioane de oameni (3,1% din populaţia lumii) trăiesc în altă ţară decât cea în care s-au născut. Fluxul migratoriu este determinat de raţiuni economice, pentru că oamenii se stabilesc în altă parte în primul rând pentru a găsi un loc de muncă mai adecvat şi condiţii de viaţă mai bune. Globalizarea a avut, la rândul său, un rol important în creşterea mobilităţii transfrontaliere.

 

Vreţi să vă stabiliţi în UE?

Dacă proveniţi dintr-o ţară din afara Uniunii EuropenePortalul UE privind imigraţia vă pune la dispoziţie numeroase informaţii privind intrarea legală într-o ţară europeană. În cazul în care aveţi nevoie de consiliere de specialitate, puteţi căuta organizaţii care se ocupă de aspecte legate de migraţie.

Începând din 1999, UE a elaborat o politică comună privind imigrarea, care stabileşte, printre altele, normele aplicabile în statele membre în materie de acordare a vizelor.

 

Deplasarea în UE

Ca cetăţean al UE, aveţi dreptul de a vă stabili în altă ţară din UE, pentru a munci sau studia acolo. Informaţii despre drepturile şi responsabilităţile care vă revin, dar şi sfaturi utile, găsiţi pe site-ul Europa ta.

 

Ziua internaţională a migranţilor

ONU a declarat 18 decembrie Ziua internaţională a migranţilor, pentru a marca adoptarea, în 1990 , a Convenţiei internaţionale privind drepturile tuturor muncitorilor migranţi şi ale membrilor familiilor acestora. Scopul acestei zile internaţionale este să promoveze drepturile şi libertăţile fundamentale ale migranţilor, prin schimburi de experienţă şi campanii de susţinere.

 

Probleme conexe

Mulţi migranţi şi familiile lor  sunt victime ale unor abuzuri care duc la încălcarea drepturilor lor fundamentale. În contextul în care traficul de persoane devine o problemă din ce în ce mai gravă la nivel mondial, migraţia nereglementată şi ilegală este un aspect care necesită toată atenţia.

Publicat: L, 15/04/2013 - 12:28


Tweet Button: 

Linkuri conexe


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!