Европейски младежки портал
Информация и възможности за млади хора в Европа

Борба с расизма в Европа

A picture
© fotolia.com - bojorgensen
В цяла Европа много хора, общности и общества все още страдат от несправедливостта и стигмата, които расизмът води със себе си. Какво можете да направите?

Расовата и етническата дискриминация са ежедневие за милиони хора. Тази дискриминация има различни форми: от отказ да се спазват по отношение на отделни лица основните принципи на равенство до подклаждане на етническа омраза. Всеки от нас обаче може да допринесе за премахването на тези нагласи, като говори за това!

 

Let's Fight Racism!

 

 

Футболът срещу расизма

УЕФА и мрежата FARE (Футболът срещу расизма в Европа) работят заедно за разпространяване на послание за нулева толерантност към всички форми на расизъм и дискриминация. Седмиците на действие на FARE обединяват поддръжници, клубове, етнически малцинства и общини, като целта е дискриминацията да остане в миналото.

Независимо дали сте част от фенклуб, футболен клуб, организация на етническо малцинство или неправителствена организация в Европа, можете да кандидатствате за малка безвъзмездна помощ за организиране на ваша собствена проява по време на седмиците на действието. Можете и да изтеглите различни материали, които да използвате за вашата проява

 

Международен ден за премахване на расовата дискриминация

На 21 март 1960 г. полицията открива огън и убива 69 души по време на мирна демонстрация срещу апартейда в Южна Африка. Оттогава тази дата е обявена от ООН за Международен ден за премахване на расовата дискриминация.

Всяка година по това време общоевропейската седмица за действие събира хора, борещи се срещу расизма и расовата дискриминация. Вашата организация или група също може да се присъедини, като организира концерти или конференции, изпрати протестни писма до политици или изрази мнението си по други начини. Просто се свържете с UNITED, за да получите нужните ви материали.

 

 

Публикувана на: пон, 15/04/2013 - 11:37


Tweet Button: 

Връзки по темата


Info for young people in the western balkans

Нуждаете се от експертна помощ или съвет?

Задайте въпрос!